Historija…(Iz knjige”Džamije i džemati KOZARCA”)

Historija…(Iz knjige”Džamije i džemati KOZARCA”)


U Banja Luci je živjela  čuvena begovska porodica Džinić. Na području današnje Omarske i Kevljana, Mustaj-beg Džinić je imao ogroman posjed gdje je naseljavao kmete koji su mu obrađivali zemlju, naravno uz određenu nadoknadu. Beg je dolazio na imanje gdje je imao svoje čardake i poslugu koja ja tu stalno boravila. To su bili isključivo pravoslavci.

Prije povlačenja Turaka  iz Bosne izgrađena je željeznička pruga od Dobrljina kod Bos. Novog pa do Banja Luke, koja je prolazila kroz posjed Mustaj-bega Džinića. Da bi ova pruga prošla preko njegovog posjeda Mustaj-beg je postavio uslov. On je tražio da se izgradi željeznička stanica u Omarskoj, na kojoj će vozovi stajati i signalizirati begu, ako je tu da ga čekaju dok se on spremi za odlazak u Banja Luku. Država je prihvatila ovaj uslov i primjenjivala ga neko vrijeme. Tako se oko željezničke stanice formiralo naselje…




Tu je bilo sedam porodica zanatlija, imali su i trgovinu mješovite robe, a kovačnica koju je imao jedan musliman postojala je sve do Drugog svjetskog rata. Omarska je, kako prije tako i danas poznata po stočnoj pijaci, ali nakon ovog skorašnjeg rata nama je najpoznatija po zloglasnom logoru u kojem je svirepo ubijeno na stotine muslimana i silovano i mučeno mnogo muslimanki, i to sve samo zato što si musliman. Evo i primjera:

U Omarskoj je prije Drugog svjetskog rata na službi bio pop koji se zvao Kantar i koji je bio veliki nacionalista ( koji srbin danas nije ). Jedne srijede na pijačni dan organizovao je svoje istomišljenike da pobiju i rastjeraju muslimane koji su taj dan došli na pijacu.

Muslimani, naravno ne sluteći šta im se sprema, ne naoružani, a isto tako i u malom broju u odnosu na napadače, pokušali su da se sklone u kovačnicu muslimana koja je tu bila. Međutim, tu im nije bilo nikakvog spasa, tako da je tu poginulo 6 osoba ni, krivih ni dužnih, i to: Rasim Hadžić iz Hadžića, Husein Bečić iz Kamičana, Suljo Pekarić iz Kozarca, Mujo Sivac iz Trnopolja, Juso Kararić iz Trnopolja koji se hrabro borio i na koncu ubijen, te Rašid Velić iz Kevljana.

To se dogodilo prije Drugog svijetskog rata, tačnije 1938. godine. Sutradan iza tog događaja, kada su muslimani sa područja kozaračkih džemata saznali šta se predhodnog dana dogodilo u Omarskoj, nekoliko stotina a možda i hiljadu ljudi krenulo je s oružjem u Omarsku da se osvete za ono što se dogodilo. Vođe Kozarčana bile su načelnik opštine Ibrahim Tadžić i muhtar Mustafa Hušić iz Kozaruše. Međutim, srpske vlasti i vojska iz Banja Luke došli su na željezničku stanicu u Kozarcu gdje su bili došli Kozarčani i spriječila ih u pohodu na Omarsku…







Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.