Bošnjački kulturni centar “BOÅ NJAK” Biel-Bienne CH

Bošnjački kulturni centar “BOÅ NJAK” Biel-Bienne CH


Necko piše:

Grad Biel-Bienne je smješten u zapadnom dijelu Å vicarske. Na granici Njemačkog i Francuskog govornog područja, na Bielerskom jezeru ,Regionu Seland u kantonu Bern. Od Berna je udaljen 30 km. U ovome se gradu priča Njemački i Francuski.

To je grad precizne mehanike i satova, u kojem se nalaze sjedišta čuvenih firmi: Rolex, Rado, Omega, Swatch i ostali. Ovaj grad, ako nije ni počemu sličan sa našim Kozarcem, bar je sličan po dvojezičnoj saobračajnoj tabli na ulazu u mjesto…






2000. godine, ukazala se potreba za organizovanje BKC-Bošnjak, to je pošlo za rukom, par ljudima, koji su pristupili ovome projektu.

Ta zajednica danas broji oko 100 članova, što je mali broj ako se uzme u obzir da u samom regionu živi oko par stotina Bošnjačkih porodica.

Članovi BKC-Bošnjak dolaze iz svih područja Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Makedonije i ostalih područja bivše nam države gdje su Bošnjaci živjeli.

U centru postoji džemat sa imamom koji obavlja džume i tokom vikenda vodi mektebsku nastavu. Za vrijeme ramazana dolazi nam imam, kojeg nam šalje Islamsaka Zajednica BIH. Večinom su to imami koji se još školuju.

Džemat Bošnjak je najmlađi džemat Bošnjaka u Å vicarskoj.

Organizovana je još i folklorna sekcija za našu omladinu, a za vrijeme Bajrama organizuju se i Bajramska sijela.

U BKC-Bošnjak imamo i organizovan fudbaski klub ” FC Bošnjak”, koji igra u 4.Å vicarskoj fudbalskoj ligi, u koju je ušo iz 5.lige, koju je jednostavno pregazio prošle godine sa ubjedljivim pobjedama…

Toliko za sad iz ovog našeg centra, za kraj obavješatavmo da FC Bošnjak organizuje II nogometni turnir u dvorani, 19. novembra (subota), u sportskoj dvorani Corgemontu.

Bujrum i dobrodošli!




































































Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.