Dezinfekcija svih vozila

Dezinfekcija svih vozila


Na graničnim prelazima BiH sa Hrvatskom od juče se vrši dezinfekcija svih vozila koja ulaze na bh. teritoriju.

Dezinfekcija se sprovodi nakon što je u Hrvatskoj pronađen virus ptičjeg gripa. Preventivne mjere dezinfekcije sprovode se na prelazu Gradiška/Bosanska Gradiška, Šamac/Bosanski Šamac, Izačić kod Bihaća, Doljani, Brčko, Kozarska/Bosanska Dubica i Donja Gradina, te pograničnim prelazima Domaljevac/Šamac i Sviljan.

 

Aktivnosti na sprečavanju unosa ptičjeg gripa iz Hrvatske, koje je naložila Kancelarija za veterinarstvo BiH, trajaće 24 časa dnevno, sve dok nadležne veterinarske institucije ne ocijene da nema opasnosti od unošenja ptičjeg gripa.

Draško Vidović iz Veterinarske stanice u Gradišci/Bosanskoj Gradišci, rekao je juče da se ekipe iz tri gradiške veterinarske stanice smjenjuju na graničnom prelazu sa Hrvatskom.

“Dezinfikujemo svako vozilo, odnosno gume i unutrašnjost blatobrana. Koristimo hemijska sredstva virkon s i kaustičnu sodu”, rekao je Vidović.

Stručnjaci objašnjavaju da vozila mogu prenijeti virus ptičjeg gripa ukoliko su prešla preko zaražene životinje ili njenog izmeta. Upozoravaju da gram izmeta zaražene životinje može da inficira milion ptica.

Osim ručne dezinfekcije specijalnim prskalicama, na graničnim prelazima su postavljene i spužve natopljene dezinfekcionim sredstvima preko kojih vozila prelaze.

Na graničnim prelazima Rača i Pavlovića most, između BiH i SCG, još nije naloženo vršenje dezinfekcija vozila. Na ovim prelazima pojačane su mjere kontrole i robe životinjskog porijekla, a carinici i veterinarske službe sprovode odluku o zabrani uvoza svih vrsta peradi i pernate divljači iz Hrvatske, Turske, Rumunije i drugih država u kojima je pronađen ptičji grip. Prema uputstvu Kancelarije za veterinarstvo BiH zabranjen je uvoz i prevoz preko područja BiH svih vrsta peradi i pernate divljači, rasplodnih i konzumnih jaja.

Veterinarski inspektor pojasnio je da se ova zabrana ne odnosi na proizvode od peradi koji su tokom proizvodnje podvrgnuti toplinskoj obradi, pakovani u hermetički zatvorenoj ambalaži, proizvodi od jaja koji su prije ili tokom proizvodnje podvrgnuti toplinskoj obradi sušenja u proizvodnji jaja u prahu, pasterizacije ili sterilizacije. Na graničnom prelazu Rača tokom proteklih nekoliko dana registrovan je samo jedan slučaj pošiljke iz Rumunije, a u pitanju su bili konditorski proizvodi koji su sadržavali jaja koja nisu bila termički obrađena na određenoj temperaturi, te pošiljka nije uvezena u BiH.

Cijena dezinfekcije na graničnim prelazima zavisi od vrste vozila. Vlasnici automobila za dezinfekciju plaćaju dvije KM, kamiona pet, dok vozači autobusa i šlepera i kamiona s prikolicom plaćaju osam KM. Na nekim od graničnih prelaza vozači su negodovali zbog ove mjere, pa i odbijali da plate. U slučaju da neki vozač ne želi da plati, radnici na graničnim prelazima fotokopiraju njegovu dokumentaciju, a nadležne veterinarske službe podnijeće krivičnu prijavu protiv njega.

Draško Vidović, veterinarski radnik na graničnom prelazu Gradiška/Bosanska Gradiška, kaže da će novac prikupljen naplatom dezinfekcije uložiti u kupovinu zaštitne opreme, lijekova i za naknade radnicima, a dio pripada i Veterinarskoj komori RS.

Veterinarski radnici na prelazu Gradiška/ Bosanska Gradiška kažu da se juče dogodio manji incident.

“Jedan graničar se derao na nas i psovao, a zatim i gurnuo radnicu Veterinarske stanice. Od mene je tražio ličnu kartu kako bih mogao ostati na prelazu. Dok sam otišao po nju dvadesetak auta je prošlo prije nego što smo izvršili dezinfekciju”, žali se jedan od veterinara.

Nadležni na ovom prelazu kažu da nema govora o incidentu, te da je nemoguće da je u tako kratkom roku moglo da prođe toliko automobila.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.