EU ima najbolju pripremu u svijetu od ptičje gripe

EU ima najbolju pripremu u svijetu od ptičje gripe


Evropski povjerenik za zdravstvo i zaštitu potrošača Markos Kiprianu ocijenio je u utorak pred evropskim poslanicima da Evropska unija ima “najbolju pripremu u svijetu” od eventualne pandemije povezane s ptičijom gripom.

“Zemlje članice imaju najbolji nivo pripreme u svijetu”, rekao je povjerenik, koji je time odgovorio na pitanje grčkog poslanika Antoniosa Trakatellisa na mjesečnoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu. “To ne znači da trebamo ocijeniti da smo zadovoljni i reći da smo došli do zadovoljavajuće tačke u pripremi. Postoji još prostora za poboljšanje u našim pripremama iako su države članice postigle dobre rezultate”, nastavio je on, govoreći o “razlikama u pripremama Dvadestepetorice”.

“Ono što je značajno, nije dati upute državama članicama, već izvršiti pritisak da sve one budu na zadovoljavajućem nivou pripreme”, dodao je poslanik.

On je saopćio da su Dvadesetpetorica dostavila Komisiji svoje planove na pripremama u slučaju pandemije, ali da su neki još u pripremnoj fazi.

U vezi sa skladištenjem antivirusnih lijekova koje je Bruxelles sugerirao, Kiprianu je saopćio da je “dvadeset država članica počelo prikupljati svoje rezerve”.

“Međutim, bit će problema jer industrija ne može odgovoriti na sve narudžbe”, naglasio je on, najavljujući svoj susret s predstavnicima farmaceutskih laboratorija da bi razmotrili kako “riješiti probleme snabdijevanja”.

Na kraju, podsjećajući da nijedna vakcina nije raspoloživa protiv ljudskog oblika ptičije gripe sve dotle dok virus ne postoji, on je kazao kako radi s industrijom “da bi se smanjio rok za proizvodnju vakcine”.

Normalno, neophodno je od šest do osam mjeseci za proizvodnju vakcine od trenutka kada je virus identificiran.
“Nadamo se da ćemo moći smanjiti taj rok na tri mjeseca”, precizirao je povjerenik Kiprianu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.