Virus ptičje gripe na cipeli putnika iz Hrvatske !?

Virus ptičje gripe na cipeli putnika iz Hrvatske !?


Javnost je impresionirana odlučnošću veterinarskih vlasti BiH da spriječe unos virusa ptičije gripe iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Slike dezinfekcije koju moraju proći sva vozila koje ulaze u našu zemlju medijski su događaj broj jedan. Hoćemo li na ovaj način spriječiti unos virusa iz susjedne Hrvatske?

To pitanje jednako je zanimljivo kao i koliko novca će bh. vlasti na ovaj način izvući iz džepova građana Hrvatske koji dolaze u BiH, ali i putnika iz BiH, koji su, poslom ili iz drugih razloga, skoknuli u Hrvatsku, a čija vozila pri povratku u zemlju moraju biti dezinficirana.

 

Iz ureda za Veterinarstvo BiH dezinfekciju vozila opravdaju mogućnosću da netko vozilo “pregazi mrtvog zaraženog labuda i tako na točkovima unese virus u BiH”. Takvo što ne treba isključiti, no vjerojatnost da se to dogodi jednaka je vjerojatnosti da je netko od građana Hrvatske prije polaska na put stao na mrtvog labuda i tako na svojoj obući “ponio” virus. Na granici je njegovo vozilo dezinficirano. Ali on nije! I tako nam je”naš gost” u dezinficiranom vozilu “ilegalno uvezao slijepog putnika” – virus ptičije gripe. Uistinu kakvog ima smisla dezinficirati vozila, ako se ne dezinficiraju putnici? I, uz to, činiti to samo na nekim graničnim prelazima. Znamo li mi preko kojeg graničnog prelaza i na točku čijeg automobila ili cipeli kojeg putnika nam virus dolazi u goste?

Što ako virusi “povrijede naš zračni prostor”?

Čini se kako je akcija veterinarskih vlasti BiH predstava za javnost čiji su preventivni učinci diskutabilni. Jer, ako bi na ovaj način spriječili unos virusa iz Hrvatske, što ćemo sa zarženim divljim pticama koje “povrijede naš zračni prostor”? Hoćemo li slati naše zrakoplovstvo na njih !? Jedini smisao preventivnog djelovanja bh. vlasti je, čini se, uzeti novac preplašenim putnicima, i napuniti državne blagajne. Eto i naša se sirota država dosjetila kako na brzaka doći do love. Lukavo, nema šta, a europski ?

Hrvatska negoduje zbog naplaćivanja dezinfekcije vozila

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva hrvatske kontaktiralo je veterinarske uprave Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore zbog neprimjerenog obavljanja dezinfekcije vozila iz Hrvatske pri ulazu u BiH te naplaćivanja visokih naknada za to dezinficiranje, objavio je index.hr

“Dezinfekcija vozila je opravdana, ali se obavlja na neprimjeren način. Umjesto da su na granicama postave spužve s natopljenim dezinficijensom, dezinfekcija se obavlja neprimjereno, stvarajući gužve na granici. Također se bez izdavanja računa za definfekciju vozila iz Hrvatske naplaćuju visoke naknade, dva eura za osobna vozila te 10 eura za autobuse i kamione” – rekao je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Hrvatske Mladen Pavić.

BiH i SCG najavili preispitivanje odluke

Veterinarski uredi SiCG i BiH najavili su da će preispitati svoje odluke vezane za zabranu uvoza iz Hrvatske mesa i proizvoda od peradi i uskladiti ih s propisima Europske unije, što znači da će zabraniti uvoz žive peradi i perja, a dopustiti uvoz mesa i prerađevina od peradi.

Također su najavili da će vrlo skoro prilagoditi način obavljanja dezinfekcije vozila na granicama postavljanjem horizontalne dezinfekcije koju neće naplaćivati, rekao je Pavić.

Vlasti BiH i SiCG donijele su jučer odluku kojom sva vozila iz Hrvatske, koja preko graničnih prijelaza s tim državama ulaze na njihov teritorij, moraju proći obveznu dezinfekciju.

Vlasti BiH objavile su kako u zemlji još nije otkrivena ptičja gripa, no neki tamošnji stručnjaci sumnjaju u točnost ove tvrdnje s obzirom da se na području BiH ne provodi detaljna kontrola svih jezera i ostalih staništa ptica.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.