Uragan Wilma usmrtio najmanje šest osoba na Floridi

Uragan Wilma usmrtio najmanje šest osoba na Floridi


Uragan Wilma je prošao južnom Floridom u ponedjeljak usmrtivši najmanje šest osoba. Wilma je izazvala velike poplave, rušila drveće i dalekovode, a od otpada učinila prave projektile. Preko tri miliona kućanstava i firmi je ostalo bez struje.

Uragan se najprije obrušio na jugozapadnu obalu Floride prije nego što je krenuo u unutrašnjost, no vjetrovi koji su dugo vremena puhali brzinom od 200 kilometara na sat sad su nešto popustili. Meteorolozi su bili predvidjeli da će u obalnim područjima oluja podignuti nivo vode do dva i po metra iznad normale. Poplavljeni su mnogi dijelovi ljetovališta Key West, gdje je većina ljudi odbila evakuaciju.

Nekoliko hiljada stanovnika Floride potražilo je utočište u skloništima, ali mnogi su dočekali uragan u svojim domovima. Direktor izvanrednih operacija Floride Caig Fugare upozorio je one koji su odlučili ostati da bi jednog dana mogli nastradati.

Predsjednik George Bush je proglasio nekoliko okruga Floride područjem pogođenim elementarnom nepogodom. Dužnosnici Savezne agencije za krizne situacije FEMA-e kažu da tijesno surađuju s lokalnim dužnosnicima i vlastima u odgovoru na ovaj uragan.

U međuvremenu meteorolozi kažu da se tropska oluja Alfa kreće istočnom obalom Sjedinjenih Država i da će se spojiti s Wilmom tokom sljedećih dvanaest sati. Ove dvije oluje izazvat će danas na istočnoj obali Sjedinjenih Država žestoke kiše.

U Meksiku je predsjednik Vincente Fox obećao da će poslati autobuse kako bi se izvuklo turiste iz odmarališta na poluotoku Yucatan koje je Wilma pogodila. Predsjednik Fox je obišao turističko mjesto Cancun, gdje se vjeruje da je 30 hiljada turista u pretrpanim skloništima.

U Meksiku ovaj je uragan odnio najmanje sedam života. U Havani na Kubi spasilačke ekipa u splavima i čamcima izvlače stanovnike iz poplavljenih kuća, nakon što je Wilma potopila dio glavnog kubanskog grada.

Uragan Wilma prohujao je preko zapadne Kube i plavljeni su neki dijelovi glavnog grada Havane te je prekinuta opskrba strujom. Iz Meksika, gdje je uragan pričinio golemu štetu na poluotoku Yucatanu, stižu vijesti o pljačkama u ljetovalištu Cancunu.

Wilma je pogodila Floridu kao moćan uragan 3. kategorije s vjetrovima brzine do 200 kilometara na sat i obilnim kišama koje su izazvale poplave.

Prelazeći preko Floride šest sati uragan je oslabio do 2. kategorije s vjetrovima od približno 160 kilometara na sat, ali je ipak bio dovoljno moćan da lomi drveće, ruši dalekovode i diže krovove na kućama.

Prema prvim procjenama osiguravatelja štete se kreću između 2 i 9 milijardi dolara.

Prije nego što je pogodila Floridu Wilma je poharala meksički poluotok Yucatan usmrtivši najmanje sedam osoba, dok je trinaest osoba poginulo na Jamajci i Haitiju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.