BiH će na narednim izborima birati jednog predsjednika???

BiH će na narednim izborima birati jednog predsjednika???


Tri naroda u Bosni i Hercegovini trebalo bi da postignu sporazum prema kojem bi građani ove zemlje na narednim izborima birali jednog predsjednika. Ovo je u četvrtak za Oslobođenje kazao visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, koji učestvuje na Konferenciji BiH – deset godina od Dejtona i dalje koja se u četvrtak i petak održava u Ženevi.  

“To može biti postignuto samo konsenzusom tri naroda u BiH. To ne može uraditi jedan narod, ili dva naroda a na štetu trećeg. To može biti učinjeno samo sporazumom između tri naroda”, kazao je Ešdaun.
Ešdaun smatra da je veoma važno da je započet proces stvaranja funkcionalnije i efikasnije države u BiH. On dodaje da je za početak neophodno napraviti korak ka izboru jednog predsjednika, i to bi trebalo biti dogovoreno najkasnije do januara ili februara iduće godine.

 

Visoki predstavnik tvrdi da bi za početak to bio jedan predsjednik. Kasnije bi se mogao postići sporazum da predsjednik bude jedne, premijer druge, a predsjednik Parlamenta treće nacionalnosti.

“No, čini mi se da je u ovom momentu moguće doći do sporazuma o jednom predsjedniku i to bi onda predstavljalo glavni korak ka otvaranju procesa funkcionalnih reformi u BiH o kojima će se dogovarati tri bh. naroda”, kazao je Ešdaun.

Političari u BiH ocijenili su nerealnom izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdowna da će od narednih izbora BiH najvjerojatnije imati jednog predsjednika države.

“Mislim da u ovom trenutku izjava visokog predstavnika nije realna, jer se šest mjeseci prije izbora mora donijeti odluka o njihovom održavanju, u skladu sa Izbornim zakonom”, kazao je predsjednik Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković.

Prema njegovim riječima, da bi BiH zaista upravljao jedan čovjek, neophodno je izvršiti ustavne promjene i izmjene u Izbornom zakonu, a to je nemoguće za ovako kratak rok koliko je ostalo do narednih izbora 2006. godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.