Kozarac.ba

BiH će na narednim izborima birati jednog predsjednika???


Tri naroda u Bosni i Hercegovini trebalo bi da postignu sporazum prema kojem bi građani ove zemlje na narednim izborima birali jednog predsjednika. Ovo je u četvrtak za Oslobođenje kazao visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, koji učestvuje na Konferenciji BiH – deset godina od Dejtona i dalje koja se u četvrtak i petak održava u Ženevi.  

“To može biti postignuto samo konsenzusom tri naroda u BiH. To ne može uraditi jedan narod, ili dva naroda a na štetu trećeg. To može biti učinjeno samo sporazumom između tri naroda”, kazao je Ešdaun.
Ešdaun smatra da je veoma važno da je započet proces stvaranja funkcionalnije i efikasnije države u BiH. On dodaje da je za početak neophodno napraviti korak ka izboru jednog predsjednika, i to bi trebalo biti dogovoreno najkasnije do januara ili februara iduće godine.

 

Visoki predstavnik tvrdi da bi za početak to bio jedan predsjednik. Kasnije bi se mogao postići sporazum da predsjednik bude jedne, premijer druge, a predsjednik Parlamenta treće nacionalnosti.

“No, čini mi se da je u ovom momentu moguće doći do sporazuma o jednom predsjedniku i to bi onda predstavljalo glavni korak ka otvaranju procesa funkcionalnih reformi u BiH o kojima će se dogovarati tri bh. naroda”, kazao je Ešdaun.

Političari u BiH ocijenili su nerealnom izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdowna da će od narednih izbora BiH najvjerojatnije imati jednog predsjednika države.

“Mislim da u ovom trenutku izjava visokog predstavnika nije realna, jer se šest mjeseci prije izbora mora donijeti odluka o njihovom održavanju, u skladu sa Izbornim zakonom”, kazao je predsjednik Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković.

Prema njegovim riječima, da bi BiH zaista upravljao jedan čovjek, neophodno je izvršiti ustavne promjene i izmjene u Izbornom zakonu, a to je nemoguće za ovako kratak rok koliko je ostalo do narednih izbora 2006. godine.

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.