Uragan “Wilma” pogodio karipsku obalu Meksika

Uragan “Wilma” pogodio karipsku obalu Meksika


Uragan “Vilma” pogodio je karipsku obalu Meksika, usmrtivši najmanje dvije osobe i uzrokujući veliku materijalnu štetu u ljetovalištima duž obala poluostrva Jukatan.

Guverner meksičke države Kvintana Ro Feliks Gonsales izjavio je da je uragan nanio “nezapamćeno veliku materijalnu štetu” u gradu Kankun na karipskoj obali koji ima 600.000 stanovnika. Voda je poplavila turistički centar Kankun, saopštila je meksička meteorloška služba, prenose agencije.

Vjetrovi dostižu brzinu od 280 kilometara na sat, a nevrijeme je prvo došlo do ostrva Kosumel, 130 kilometara južno od Kankuna, da bi nastavilo ka Plaji del Karmen i Kankunu.

 

“Voda je poplavila niže spratove hotela u Kankunu”, rekao je meteorolog Umberto Uson, dodajući da će uragan nanijeti veću štetu nego što se očekivalo.

 

Zvaničnik te oblasti Felis Gonsales Kanto potvrdio je u petak navečer na televiziji da za sada nema ljudskih žrtava, ali da je šteta ogromna i da je pogođena cijela infrastruktura.

 

Očekuje se da Vilma nastavi da se kreće prema Kubi i Floridi. Na jug Floride mogla bi da stigne do danas, a do tada se očekuje još obilnih padavina.

 

Vilma je 12. uragan od početka sezone, koji zahvata istočne obale američkog kontinenta.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.