”Mračne tajne Hrvatske” i mostarski ”ratni spomenik”

”Mračne tajne Hrvatske” i mostarski ”ratni spomenik”


Jedini bermudski dnevni list, The Royal Gazette, posvetio je opširan članak Hrvatskoj, koju opisuje kao zemlju koju jednostavno treba posjetiti, ali upozorava da se "iza prijateljskog lica mlade države kriju mračne
tajne i rivaliteti koji neće samo tako nestati."

List navodi kako su ostale zemlje bivše Jugoslavije proglasile mir nakon dugotrajnih sukoba. Slovenija je danas dio Europske unije, Bosna je pod protektoratom EU-a, Srbija je usvojila demokratsku politiku, a Crna Gora, iako u savezu sa Srbijom, kao službenu valutu koristi euro, piše The Royal Gazette.





Članak iznosi osvrte na modernizaciju zemlje nakon rata, uz nagalasak kako Hrvati ne smatraju da se trebaju ispričati bilo kome zbog rata, što potvrđuje i neizručenje generala Ante Gotovine.



Kako piše list, Dubrovnik, koji je u srednjem vijeku dominirao južnom Dalmacijom i bio najsnažnija država na Jadranu, teško je stradao u 90-tima. Na njega je ispaljeno više od 14.000 projektila, a u grad je iz okolnih područja došlo 33.000 prognanika.

Dokazi o napadima su na svakom koraku, a turisitčki vodič Romeo iz Cavtata je u razgovoru za The Royal Gazzette izjavio: “Bili smo nedužna strana. Napadali su nas Srbi, Crnogorci, a kasnije i bosanski muslimani. Obranili smo našu domovinu i protjerali ih.”

Ipak, Romeo je dodao rečenicu koju list opisuje kao diskutabilnu: “Svi smo sada prijatelji.” Autor piše da su Hrvati s jedne strane nedužne žrtve koje su se izborile za pobjedu, ali njihovo inzistiranje na nedužnosti i prijateljstvu s bivšim neprijateljima postaju sumnjivo kad ih se promotri izbliza.

U Hrvatskoj živi vrlo malo muslimana i Srba, a Hrvatska je danas vjerojatno najviše homogenizirana zemlja u Europi zahvaljujući etničkom čišćenju na sjeveru i jugu zemlje, piše list. Dalje se navodi da je Gotovina optužen za ubojstvo 150 Srba i protjerivanje 150.000 ostalih iz sjevernozapdne Krajine 1995. godine.

Romeo i njegovi prijatelji kažu kako su Srbi i Muslimani potražili sigurno utočište tijekom rata, kao što civili i čine, te da im je povratak i dobrodošlica omogućena.

U Mostaru je autor članka je razgovarao s Ahmedom, koji je u vrijeme rata bio premlad da bi se borio. On kaže kako je jasno da su muslimani zapamtili tko je u ratu izgubio, ali upozorava kako i Hrvati žele da ostane jasno tko je izgubio.

“Pogledajte samo koja je strana rijeke bolje renovirana.” – kazao je Ahmed.

The Royal Gazzette piše kako je istina da je katolička strana bolje uređena – impozantna katedrala, brojni restorani i kafići u suprotnosti su s glavnom ulicom u muslimanskom dijelu grada, gdje je život moguć jedino u prizemljima jer krovovi mnogih kuća još uvijek nisu obnovljeni.

No, autor teksta upozorava kako je najuočljiviji veliki “ratni spomenik” na vrhu planine pokraj Mostara, na strani s koje je hrvatsko topništvo natjeralo muslimane na predaju. Spomenik je masivni križ, kršćanski religijski simbol koji se izdiže iznad grada s većinskim muslimanskim stanovništvom, navodi se u tekstu.

“Gledamo ga svakoga dana. Nije nam dozvoljeno da zaboravimo.” – dodaje Ahmed.

Autor članka u The Royal Gazzetteu zaključuje kako ne postoje dvojbe oko toga tko je pobijedio u ratu, ali upozorava da se Hrvati moraju priviknuti na uvjete života u miru.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.