Paddy Ashdown: BiH ušla u novu fazu

Paddy Ashdown: BiH ušla u novu fazu


Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown izjavio je da je BiH početkom pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ušla u novu fazu i da vjeruje da će nacionalističke stranke da se promjene.

Ashdown je rekao da je početak pregovora sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH vodi u jednu novu fazu, “od dejtonske u briselsku eru”.

 

“Reforme će donijeti vidljive prednosti, a izgledi o članstvu u EU svake godine postaju sve realniji. Obustavljanje ili usporavanje tog procesa više neće biti nikakva politička opcija”; ocjenio je Ashdown.

On je dodao da političare u BiH ocjenjuje po onome šta su radili, a ne po onome što govore.

“Sve što je važno su rezultati. Moj cilj je bio da od BiH nepovratno stvorim normalnu državu, i da zemlju dovedem na put ka EU i NATO. To je preduslov za smanjenje uloge visokog predstavnika, i na kraju ukidanje ove institucije”, rekao je Ashdown.

Upitan da li je predsjednik Republike Srpske (RS) Dragan Čavić nacionalista ili reformista, on je odgovorio da nije važno šta je, već šta radi.

“Ono šta je radio Čavić proteklih mjeseci su bile reforme. Ne postoji, međutim, nikakva sumnja da se nacionalističke partije moraju promjeniti. Mnogi političari shvataju polako da će u suprotnom izumrijeti”, naglasio je visoki predstavnik.

Ashdown je rekao da je Hrvatska demokratska zajednica doživjela promjene, kao i dio HDZ-a u BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) i ocjenio da su takve promene moguće i u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS).

“U Evropi nema mjesta za nacionaliste”, rekao je Ashdown.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.