Islamska republika u centru Balkana – američka noćna mora

Islamska republika u centru Balkana – američka noćna mora

Daniel Serwer direktor Odjela za Balkan u Američkom institutu za mir, čovjek koji je bio prisutan u Daytonu prije 10 godina, tijekom rata dolazio u Sarajevo i dobro je upoznat sa stanjem na Balkanu, američkim i međunarodnim gledištima na Balkan, za Glas Amerike objasnio je zašto se BiH ne može podjeliti, bez obzira na riješenje kosovskog pitanja, i zašto to nije u interesu Amerike, međunarodne zajednice, pa ni susjedne Srbije i Hrvatske.

Treba pomisliti, kaže Serwer, što će to značiti ukoliko se BiH raspadne. Jedan dio BiH će otići Srbiji, Republika Srpska, jedan dio će otići Hrvatskoj, uglavnom Hercegovina. Å to će to značiti za ostatak BiH. Ostat će jedna mala islamska republika u centru Balkana, odvojena od mora, neprijateljska prema susjedima. To je noćna mora koju su Amerikanci uvijek željeli izbjeći.

 

Ne mislim, dodaje Serwer, da bilo što što se dogodilo deset godina poslije Daytona čini više privlačnim stvaranje islamske republike u centru Blakana nego je to bilo prije 10 godina.

“To nikada nije bilo u interesu Srbije, to nikada nije bilo u interesu Hrvatske. Franjo Tuđman je to shvaćao i zato je surađivao u stvaranju Federacije, a zatim planirao konfederaciju Federacije BiH s Hrvatskom. To nikada nisu shvatili u Beogradu, da nije u interesu Srbije da za susjeda ima islamsku republiku. Ja mislim da su ljudi u Beogradu danas mnogo pametniji od onih prije 10 godina, i da mogu razumjeti koliko je podjela Bosne neatraktivan prijedlog ne samo za međunarodnu zajednicu, ne samo za Ameriku, nego i za njih”, izjavio je za Glas Amerike Daniel Serwer direktor Odjela za Balkan u Američkom institutu za mir.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.