Wilma i dalje prijeti

Wilma i dalje prijeti


Američki nacionalni centar za uragane izvještava da je uragan Wilma blago oslabio, ali i dalje napreduje prema meksičkom poluotoku Yucatanu kao potencijalno katastrofalni uragan pete kategorije.

Uragan nosi vjetrove brzine oko 260 kilometara na sat. Očekuje se da će u sljedećih 24 sata Wilma lagano oslabiti. Meteorološki kompjuterski modeli ukazuju da će Wilma ući u Meksički zaljev i potom skrenuti prema istoku, te udariti jugozapadne dijelove Floride u subotu. Ovaj je uragan najintenzivnija atlantska oluja u pisanoj meteorološkoj povijesti. Mjerilo intenziteta uragana je niski barometarski pritisak u središtu: kod Wilme on je pao na 882 milibara, što nikada ranije nije viđeno. Ove sezone, to je 21. oluja koja je dobila ime, čime je izjednačen zloglasni rekord iz 1933. godine.

Države zapadnih Kariba evakuiraju hiljade ljudi iz područja kojima prijeti jedna od najvećih ovogodišnjih oluja.

Uragan se u četvrtak ujutro, nakon naglog povećanja intenziteta, nalazio između Meksika i Kube, a njegova predviđena putanja kretanja potaknula je vlasti na Kubi i u Floridi na pojačanu pažnju tokom narednih sati.

Meksiko i Kuba naredili su turistima da napuste ljetovališta, a neke latinskoameričke države uvode izvanredne mjere. Kubanske vlasti su u srijedu evakuirale oko 235.000 osoba sa zapada zemlje.

Sinoptičari kažu da će Wilma udariti u meksički poluotok Jukatan u sljedeća 24 sata, no ne zna se još kamo bi mogao skrenuti.

Većina kompjuterskih simulacija predviđa da će Wilma krenuti prema južnoj Floridi, gdje je već u nekim mjestima naređena evakuacija.

Spasilačke službe najviše brinu jake uraganske kiše, koje su već izazvale smrtonosne odrone blata na Haitiju.

Wilma je tokom noći oslabila na 4. kategoriju uragana na Saffir-Simpsonovoj ljestvici, a američki stručnjaci očekuju da bi mogla tokom predstojećih sati izgubiti na snazi.

Prognostičari ističu da je Wilma jača čak i od razarajućih uragana Katrine, koji je u augustu razorio New Orleans, te Rite, koja je u septembru pogodila Teksas i Louisianu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.