NATO uspostavlja zračni most između Pakistana i Turske

NATO uspostavlja zračni most između Pakistana i Turske


Prvi kružni letovi teretnih aviona NATO-a, radi dopremanja pomoći koju pružaju Ujedinjeni narodi regionima pogođenim zemljotresom u Pakistanu, poletjeli su u srijedu iz baze Incirlik, saopćili su visoki vojni dužnosnici Atlantskog saveza.

Četiri transportna aviona C-130, među njima jedan francuski, napustili su Indžirlic za Islamabad, navodi se u saopćenju Glavnog štaba NATO snaga, sa sjedištem u Monsu, na jugu Belgije. Ti avioni će prenijeti oko 900 tona humanitarne pomoći Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice, naglasio je iz Portugala američki zamjenik admirala John Stufflebeem na konferenciji za štampu organiziranoj putem video linka u sjedištu NATO-a u Monsu.

On je ocijenio da će trebati od 10 do 15 dana da se završi s dopremanjem pomoći.

NATO je odlučio prošle sedmice da pruži logističku zračnu podršku kako bi se dopremila pomoć Pakistanu a trenutno razmatra kako organizirati i drugu vrstu pomoći, kao što je slanje vojnika da pomognu unesrećenima.

NATO razmatra slanje u Pakistan svojih inženjera i specijaliziranih ljekarskih ekipa, saopćili su dobro informirani izvori.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.