Sinoć je održana promocija knjige pjesama Radovana Karadžića.

Sinoć je održana promocija knjige pjesama Radovana Karadžića.

Zbirku pjesama haškog bjegunca “Pod levu sisu veka” predstavili su priređivač tog izdanja Slavoljub Obradović i Predrag Jašović, ali na promociji nije pročitana nijedna pjesma.

Obradović je presedan opravdao zuboboljom, ali posjetioci ipak nisu ostali uskraćeni za stihove jer je jednu strofu “Pesme Radovanu” Borislava Blagojevića, pjesnika iz Čuprije, pročitao Požarevljanin Blagoje Savović.

 


“Čuvaj se Radovane, prehlade, gripa, hladnoće
skoro će ljuta zima jer kažu da si opasan virus
i da kad se razboliš, svuda te u nama ima
znam gde živiš, Radovane, i znam gde ti je kuća rodna
i kada kolač sečeš i pališ slavsku sveću
jer vera je naša pupčana veza, ali o tome da pričam
nikad i nikom neću. I znaš li, Radovane, da te još uvek traže
i da si i dalje ucenjena glava, al’ ne znaju
da si postao večnost, i kamen i voda i svetlost i zemlja ova
iz koje izniče trava”,

kaže pjesnik Blagoje Savović.

Govoreći o Karadžićevoj poetici, Obradović je rekao da je ona izraz vitalne odbrane protiv svakog zla i uzmicanja, ne samo od ambisa vlastitih duhovnih stanja, već i od svih oblika demonskih sila.

Prisutne novinare je zanimalo kada su pjesme pisane, a odgovor je bio da su neke mlađe od 10 godina. Obradović je odbio da kaže kako je do pjesama došao i da li je u kontaktu sa Karadžićem. U bilješci o piscu se navodi da Karadžić živi i stvara aktivno.

Direktor Muzeja Dragan Jacanović rekao je da Karadžićev poetski izraz ne poziva na nasilje i da ne govori jezikom mržnje, ali nije želio da se osvrne na Karadžićevu pjesmu “Zbogom atentatori“, niti da objasni na koje atentatore pjesnik misli.

“Mi nemamo pravo da sudimo o književnom djelu, nemamo pravo da ga sahranimo. Ne mogu da shvatim da nekome u svijetu može da smeta pjesma koja nije uperena ni protiv koga, koja ne govori jezikom mržnje, protiv pjesnika Radovana Karadžića. Još nijedna država na svijetu nije povela krivični postupak i ubjeđen sam da neće, pa to što oni sude državniku, neka sude, to je njihovo pravo”, kaže on.

Jedini član stručnog kolegijuma Muzeja koji se javno usprotivio promociji je istoričar umjetnosti Violeta Tomić, iako su se još neke njene kolege usmeno ogradile od promocije.

“Protivim se prije svega zbog toga što je Narodni muzej ustanova koja se bavi zaštitom kulturnih dobara. Sa književnošću, posebno sa promocijom takve knjige, nemamo veze, niti je to bilo na Stručnom vijeću Narodnog muzeja. Kada je cijela Srbija zamorče jednog Karadžića, to što se radi je posljedica socijalističke vlasti u Požarevcu i podrške koju socijalisti daju Vladi Srbije. Mislim da je to štetno, ne samo za Muzej i grad, nego i za cijelu Srbiju”, kaže ona.

Brojna novinarska pitanja ostala su bez odgovora, a na pitanje novinara da li se radi o književnoj ili političkoj promociji, nekolicina od dvadesetak prisutnih počela je da uzvikuje da su novinari zlo!

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.