Više od 5.000 osoba evakuirano na jugu Kube

Više od 5.000 osoba evakuirano na jugu Kube


Više od 5.000 osoba evakuirano je na jugu Kube, kako se približava uragan Wilma, koji se već manifestira kroz obilne kiše i štete, saopštile su u utorak ujutro kubanske vlasti.

Mada još postoji distanca od više od 400 kilometara od jugoistoka otoka, Wilma je izazvala klizišta zemljišta i poplave, dok je oko 220 domova oštećeno a pet je srušeno u općinama Santiaga de Cube, Guame i Tercer Frenteu, navodi se u saopćenju glavnog štaba civilne odbrane. Oko 5.200 osoba je evakuirano u provincijama Guanatanamo, Granma i Santijago a više od 5.000 studenata, koji učestvuju u poljoprivrednim radovima blizu Santiaga de Cube, zbrinuti su u skloništa, navodi se u saopćenju.

Wilma je u jutarnjim satima prešla iz kategorije tropske oluje u uragan kategorije 1., na ljestvici od pet nivoa, postavši time dvanaesti uragan ove sezone na Atlantiku.

Meteorološki institut Kube (IMC) preporučuje stanovništvu da s pažnjom prati razvoj i putanju uragana, koji se smatra potencijalnom opasnošću za cijeli otok.

Kuba je u julu bila pogođena uraganom Dennis, kada je 16 osoba smrtno stradalo a pričinjena šteta od oko 1,4 milijarde dolara.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.