Milorad Dodik:”Ili federalna država ili razlaz”

Milorad Dodik:”Ili federalna država ili razlaz”


Predstavnici političkih partija iz RS koje zajedno sa strankama iz Federacije BiH učestvuju u “Dejton projektu” i pregovaraju o promjenama Ustava BiH saglasni su da su te promjene neophodne, ali imaju različit stav prema njihovom sadržaju i obimu.

U tu svrhu Dragan Čavić, predsjednik RS i SDS-a, pripremiće povodom desete godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma osvrt o ovoj temi.

 

On će članove Izborne skupštine SDS-a 10. novembra upoznati i s razgovorima koji se vode pod pokroviteljstvom američkog Instituta za mir, a koje predvodi bivši zamjenik visokog predstavnika Donald Hays.

Čavić je potvrdio da u ime ove stranke o izmjenama Ustava BiH pregovara Mladen Bosić, njegov stranački zamjenik, i dodao da će o ovom pitanju ipak posljednju riječ dati Glavni odbor i Skupština SDS-a.

Bosić tvrdi da ovi pregovori protječu u korektnoj atmosferi u kojoj niko ne osporava postojanje RS i naglašava da još nema nacrta novog ustava BiH.

– Ne osporavamo formiranje treće federalne jedinice za Hrvate, ali vjerujemo da ovo pitanje treba riješiti Federacija BiH u okviru Washingtonskog sporazuma – kazao je Bosić i dodao da tročlano Predsjedništvo BiH mora ostati kao garant prava svih konstitutivnih naroda, a Vijeće ministara i Federalna vlada trebali bi zadržati postojeća ovlaštenja.

“Brušenje” postojećeg

U SNSD-u kažu da ne namjeravaju ulaziti u dublju priču o promjeni Ustava BiH.
Lider ove stranke Milorad Dodik naglašava da u ovim pregovorima postoji samo jedno rješenje.

– Ili federalna država ili razlaz – kaže Dodik.

U PDP-u, trećem pregovaraču iz RS, kažu da BiH nije potreban novi ustav, već “brušenje” postojećeg, potvrdio nam je Goran Milojević, potpredsjednik ove stranke i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.