Više od 1.000 uginulih ptica pronađeno u Makedoniji

Više od 1.000 uginulih ptica pronađeno u Makedoniji


Više od 1.000 uginulih ptica pronađeno je tokom vikenda u Makedoniji, ali lokalni eksperti minimiziraju strah od proširenja ptičije gripe u toj zemlji, koja je već prisutna u Turskoj i Rumuniji, izvještava u ponedjeljak dnevni list Dnevnik.

Uginuli pilići i guske pronađeni su u dva sela, Germijanu i Mogili, koji se nalaze 200 kilometara jugozapadno od glavnoga grada, izvještava Dnevnik. Na drugoj strani, mnogobrojni uginuli golubovi pronađeni su u Tetovu, zapadno od Skoplja, dodao je list ne dajući druge pojedinosti.

Makedonske vlasti saopćile su da “nema razloga za paniku”, iako je virus H5N1 pronađen nedavno u Turskoj i Rumuniji, susjednim zemljama Makedonije.

Vlasti upravo ispituju uginule ptice a rezultati će biti poznati za nekoliko dana, saopćila je zvaničnica Veterinarskog inspektorata Nina Dimovska.

Dimovska je ipak precizirala da su veterinarske ekipe ustanovile da je oko 40 pilića uginulo od druge bolesti a ne od virusa H5N1, kojemu podliježu perad koja nisu vakcinisana.

Drugi zvaničnik zdravstvenih službi saopćio je da su makedonske vlasti preuzele ozbiljne mjere sigurnosti radi prevencije zaraze.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.