Popis stanovništva preko interneta

Popis stanovništva preko interneta


Ministarstvo unutrašnjih poslova i telekomunikacije donijelo je odluku da izmijeni 85 godina star način prikupljanja podataka prilikom popisa stanovništva jer su rastuća svijest japanskih građana o privatnosti i miješanje
kriminalaca omeli provođenje popisa početkom ovog mjeseca.

Više nego ikad ranije građani su odbili da prime popisivače u kuću, a otkriveno je i oko 100 slučajeva u kojima su se kriminalci, u namjeri da ukradu lične podatke građana, lažno predstavljali kao popisivači. Japanska vlada sada planira prikupljanje podataka putem interneta ili slanjem obrazaca poštom. Lični podaci poput telefonskih brojeva, adrese i godišta vrlo su tražena roba na japanskom crnom tržištu jer ih kriminalci prodaju osiguravajućim kompanijama, reklamnim agencijama i svim drugim firmama u potrazi za eventualnim mušterijama.

Firme po dobijanju podataka šalju velike količine reklamnog materijala poštom i putem telefona pokušavaju da nametnu svoje proizvode i usluge.

Mafijaši također, saznavši sastav porodice i njen telefon, pokušavaju raznim prevarama iznuditi novac, naročito od samaca u poznijim godinama.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.