U podrumu “Adrije” u Banjoj Luci otkrivena ilegalna štamparija

U podrumu “Adrije” u Banjoj Luci otkrivena ilegalna štamparija


Tajna štamparija za falsifikovanje dokumenata državnih organa, čak i onih iz zemalja Evropske unije, otkrivena je juče ujutro u strogom centru Banje Luke, saznaju “Nezavisne”.

Zbog sumnje da su umiješane u falsifikovanje, policija je po nalogu Okružnog tužilaštva uhapsila tri osobe koje se povezuju s otkrićem štamparije, dobro sakrivene u podrumu robne kuće “Adrija”.

 

Akcija, koja je počela juče ujutro oko osam časova, izvedena je  po nalogu Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala banjolučkog tužilaštva. Akciju je izvelo takođe Odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala Centra javne bezbjednosti Banja Luka.

Takođe je pretresena i jedna štamparija u banjolučkom naselju Nova varoš i tri porodične kuće.

Kako saznajemo, štamparija u podrumu “Adrije” je bila dobro skrivena i do nje se dolazilo kroz ulaz koji se nalazio u napuštenoj advokatskoj kancelariji.

Istražioci su pronašli brojne dokaze za falsifikovanje raznih dokumenata, a među zaplijenjenim dokazima su gotovo svi pečati i obrasci koji se koriste u opštinama, kantonima, entitetima i državnim institucijama. U štampariji je falsifikovano gotovo sve – od običnih obrazaca za takse, pa do diploma. U štampariji su, tako, zatečena čak i falsifikovana uvjerenja o krivičnom negonjenju, što, obično, predstavlja jedan od dokaza za prijem u neku državnu službu.

Policija i Tužilaštvo nisu juče željeli da daju zvanične izjave o detaljima ove akcije, a prema nezvaničnim informancijama, rezultati istrage bi danas trebalo da budu predstavljeni javnosti. Rade Mutić, portparol banjolučkog CJB-a, kazao je da je akcija još u toku i da se iz tih razloga ne mogu otkrivati detalji.

Među ostalim, pronađena su i falsifikovana uvjerenja o položenom notarskom ispitu za notare u BiH, iako se ispiti tek pripremaju, ali i diplome o položenom notarskom ispitu za pojedine zemlje Evropske unije.

Banjolučka policija nastoji da uđe u trag limuzinama za koje se vjeruje da ih je ukrala banda kradljivaca automobila, koja se našla iza rešetaka prošle sedmice, saopšteno je juče u Centru javne bezbjednosti Banja Luka.

Gojko Vasić, šef Krim-policije CJB Banja Luka, istakao je da je dio ukradenih vozila još na području Banje Luke i okoline grada, sakriven po garažama. Kako bi se ušlo u trag ukradenim limuzinama, dodao je Vasić, intenzivirana je saradnja sa policijom FBiH i susjednih država.

U do sada najvećoj i mjesecima pripremanoj akciji, 5. oktobra je privedeno 30 Banjolučana, dok je nakon ispitivanja u Tužilaštvu desetorica njih zadržana u pritvoru. Tužilaštvo vjeruje da su oni bili udruženi u bandu kradljivaca automobila, na čijoj meti su, prvenstveno, bile folksvagenove limuzine.

Prema policijskoj statistici, nakon hapšenja auto-mafije, na području Banjalučke regije ukradeno je svega nekolikio vozila i to mahom starijih, poput starih golfova i zastava, za koje se vjeruje da su lopovima poslužili isključivo za kraći prevoz.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.