Usvojen Sporazum  o reformi policije

Usvojen Sporazum o reformi policije


Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je jučer u Sarajevu Sporazum o reformi policije u BiH, koji je pripremio predsjednik RS, a ranije usvojili entitetski parlamenti.

“Prihvatanje ovog sporazuma, koji poštuje principe Evropske unije o reformi policije, jasan je signal da smo spremni raditi na ovoj reformi. U implementaciji ove reforme tek nam predstoji ozbiljan posao”, kazao je Nikola Špirić, predsjedavajući Predstavničkog doma bh. parlamenta.

 

Usvajanju ovog sporazuma prethodila je poslanička rasprava u kojoj je Miloš Jovanović, poslanik SDS-a, kazao da reforma policije BiH neće odvesti u Evropu, već u zatvor.

“Poznato je da policija ne vodi u Evropu već u zatvor, a mi iz zatvora želimo izaći. Niko me ne može uvjeriti da će policajci koji su pucali na jedan, drugi ili treći narod bolje štititi te narode nakon što se provede reforma. Siguran sam da nakon ove reforme nećemo biti bezbjedniji”, kazao je Jovanović.

Mirko Blagojević, poslanik Srpske radikalne stranke, podsjetio je poslanike iz RS da nemaju mandat prihvatiti Sporazum o reformi policije jer su im građani dali mandat da čuvaju institucije i samu RS.

Poslanik SDP-a Zlatko Lagumdžija naglasio je da usvojeni sporazum otvara mogućnosti da reforma policije značajno uspori.

“Mi smo usvojili zaključak Vijeća ministara BiH da ćemo 2009. godine biti članica Evropske unije, a danas vidimo da ćemo reformu policije završiti tek 2011. godine. Vlast nas je obmanula, a sporazum koji je zaustavio politički rat oko ove reforme otvara mogućnost daljeg odugovlačenja restrukturiranja policije”, istakao je Lagumdžija.

Klub poslanika HDZ-a tražio je usvajanje zaključka da se sudbina MUP-a Federacije BiH i kantonalnih MUP-ova veže za budućnost MUP-a RS.

Ovaj, kao i zajednički prijedlog poslanika HDZ-a i Zlatka Lagumdžije da Vijeće ministara BiH redovno, a najmanje svaka tri mjeseca parlament informira o implementaciji reforme policije, nisu dobili potrebnu većinu. Usaglašavanje o ovim zaključcima odgođeno je za narednu sjednicu.

Na kraju, Sporazum o reformi policije usvojen je bez izmjena. Protiv su glasali Mirko Blagojević iz SRS i Petar Kunić, nezavisni poslanik. Suzdržan je bio Tihomir Gligorić iz SP RS.

Dom naroda parlamenta BiH u utorak će razmatrati ovaj sporazum, čime će biti okončana procedura usvajanja principa reforme policije. Evropska komisija ranije je kazala da ovaj sporazum zadovoljava njihove principe koji podrazumijevaju prijenos nadležnosti za budžet i zakonodavstvo s entiteta na državu, formiranje lokalnih policijskih oblasti koje će imati operativne funkcije, te potpunu depolitizaciju policije.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.