Navijači sa Pala: Sukobe na “Marakani” izazvale pristalice BiH

Navijači sa Pala: Sukobe na “Marakani” izazvale pristalice BiH


Navijači Fudbalske reprezentacije Srbije i Crne Gore sa Pala (BiH) najoštrije osuđuju informacije nekih medija iz Federacije BiH, u kojima se navodi da su oni izazvali incidente na stadionu “Marakana”, i podsjećaju da federalni mediji nisu svojevremeno pisali o šikaniranju kojem su oni bili izloženi nakon prošlogodišnje utakmice na Koševu.

Navijači SiCG smatraju da su tvrdnje federalnih medija samo nastavak ratne medijske satanizacije Pala i svega što dolazi iz ove opštine Republike Srpske.

 

U saopštenju za javnost navijača reprezentacije SiCG sa Pala, koje je potpisao njihov vođa Miroslav Brčkalo, potvrđuje se da su ovi navijači bili smješteni na južnoj tribini “Marakane”, gdje su bili i navijači BiH, ali da nije tačno da su započeli ili na bilo koji način izazvali incidente na stadionu.

“Ono što smo i mi sa tribina vidjeli jeste da su navijači BiH odmah po ulasku na stadion počeli sa provokacijama i uvredama, lomljenjem stolica koje su bacali u pravcu navijača SiCG. Rezultat takvog ponašanja jesu i dvojica teže povrijeđenih navijača sa Pala koji su zadržani na liječenju u Beogradu” – navodi se u saopštenju.

Navijači SiCG sa Pala podsjećaju da su “navijačke grupe iz ovog grada imale hrabrosti da dva puta siđu u “grotlo” stadiona “Koševo” u Sarajevu i iz sve snage bodre reprezentaciju SiCG”.

“Podsjećamo da smo tokom i nakon te dvije utakmice bili gotovo linčovani, tučeni i gađani svim i svačim i da je samo sa Pala bilo više od 20 povrijeđenih navijača” – navodi se u saopštenju.

Navijači SiCG sa Pala ukazuju da federalni mediji nisu tada pisali o turskim i arapskim zastavama na “Koševu”, navijačkim pjesmama kojima se veliča Alija Izetbegović, stalnom vrijeđanju na nacionalnoj osnovi, kao što su skandiranja “Ubij, kolji Srbina”, “500 godina beogradskog pašaluka” itd., iako u reprezentaciji BiH igra nekoliko Srba.

Na stalno pitanje federalnih medija zbog čega navijaju za reprezentaciju “druge države”, navijači SiCG sa Pala odgovaraju pitanjima: zašto su navijači iz Raške (Sandžaka) i sa Kosmeta na “Marakani” navijali za BiH i zašto gotovo svi Hrvati iz BiH navijaju za reprezentaciju Hrvatske?

Navijači SiCG sa Pala tvrde da je jedina tačna informacija federalnih medija ta da je reprezentativac SiCG Ognjen Koroman, porijeklom iz BiH, zajedno sa ostalim reprezentativcima SiCG, sponzorisao njihove odlaske na utakmice reprezentacije SiCG, na čemu mu se zahvaljuju, kao i na tome što je na utakmici sa BiH na “Marakani” dostojno predstavio Pale i Paljane.

 


Srbijanski mediji: Bosanci demolirali “Marakanu”

Bosanski navijači napravili su pravu pustoš na “Marakani” tokom susreta sa Srbijom i Crnom Gorom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Kako javljaju neki srbijanski mediji, “navijači BiH su polomili oko 2.000 stolica i demolirali nove toalete. Preko 600 gostujućih navijača uspjelo je da u srijedu uveče napravi veliku materijalnu štetu na stadionu, koja do sada nije zabilježena u SiCG fudbalu”, navodi se u vijesti.

BH Fanaticosi po povratku u Sarajevo: Gađali su nas topovskim udarima / Samo su nedostajale puške!

Zahvaljujući najviše neopisivoj hrabrosti, oko 1.000 Bosanaca i Hercegovaca uspjelo se suprotstaviti naletima razularene gomile i izbjeći linč u Beogradu u srijedu navečer.

Iako su se jedva izvukli iz glavnog grada SiCG i putovali cijelu noć, pedesetak članova BH Fanaticosa, od kojih većina sa vidnim povredama, više od jednog sata čekalo je jučer na Sarajevskom aerodromu avion sa našim nogometašima i stručnim štabom.

Beogradski horor

– Do stadiona je sve bilo uredu, možda i zbog činjenice da su se uz policijske patrole kretali i novinari Reutersa te CNN-a. Na Marakanu smo ušli u 18.15 sati, a napustili je tek oko ponoći. Ta nepuna četiri sata pamtit ću do kraja života.

Gađali su nas topovskim udarima, kamenjem, komadima asfalta i betona, kovanicama… Preživjeli smo linč u Beogradu – rekao je Izudin Bećirčić Zenga, predsjednik BH Fanaticosa u našoj zemlji.

On je jedan od nekoliko desetina naših navijača koji su povrijeđeni u srijedu navečer.

– Zaradio sam potres mozga i prijelom nosne kosti. U jednom trenutku pristalice SiCG pokušale su kanalom doći do nas. Policija se pravila nevješta, dopustivši da krenu ka našoj tribini. Nismo se prepali, zbili smo redove, bili kao jedan i odbranili se.

Na drugi pokušaj nisu ni pomišljali. Po napuštanju stadiona pucano je na autobus Belays Boysa, ali srećom niko nije ranjen – dodao je Zenga.

Elvir Raščić je prvi čovjek BH Fanaticosa u dijaspori. Na ruci zavoj, na licu osmijeh.

Poput Hejsela

– Vjerujte, osjećamo se kao pobjednici. Sarajlije, Mostarci, Zeničani, Tuzlaci, mi iz dijaspore, svi smo bili jedinstveni. To nam je pomoglo da preživimo nešto što je po mnogome podsjećalo na tragediju na Hejselu.

Sve je bilo izrežirano. Za razliku od Koševa, na Marakani nije bilo zaštitne mreže. Nekoliko njihovih navijača našlo se čak na krovu stadiona odakle su mogli birati koga će pogoditi. Snagu da izdržimo davali su nam naši igrači, pogotovo kapiten Sergej Barbarez, koji je u nekoliko navrata protestirao tražeći od sudije da ne žmiri pred sramotnim dešavanjima na tribinama – kazao je Raščić.

Oko 12 sati iz hola aerodromske zgrade pojavili su se selektor Blaž Slišković, Elvir Bolić, Ninoslav Milenković, Vedin Musić, Džemo Berberović…

Dočekani su pjesmom povrijeđenih, izvrijeđanih, popljuvanih, ali ne i poniženih navijača.

Uvrede i kod ljekara

Zeničanin Almir Abdulah pogođen je flašom u prsa i kamenom u leđa. Pokleknuo je tek kada ga je kovanica od 20 dinara (mnogo veća od bilo kojeg bh. novčića) pogodila u glavu.

– Više od udaraca bole me neljudske izjave dvojice medicinskih tehničara, potpuno nezainteresiranih da nam pomognu. Å taviše, povrijeđenima su “savjetovali” da uzmu taksi – ogorčen je Abdulah.

Džanić: Ponosna sam

Među našim navijačima bila je i Prijedorčanka Devleta Džanić, trenutno nastanjena u Å vedskoj.

– Ponosna sam na sve one koji su bodrili našu reprezentaciju u Beogradu. Ne kajem se što sam prisustvovala utakmici. Nijednog trenutka nisam se bojala za svoju sigurnost. Bila sam okružena sjajnim momcima, a spodobe sa kokardama nisu nam mogli ništa uraditi više nego što su činili od 1992. do 1995. godine – riječi su Devlete Džanić.

Samo su nedostajale puške!

Å estorica tuzlanskih navijača, pripadnika Fukara, povrijeđena su na stadionu Crvene zvezde.

-Bilo je zaista mučno gledati kako je našoj dvojici navijača eksploziv raznio dijelove šaka. Ništa nas bolja situacija nije čekala po okončanju utakmice, kada su nas ponovo kamenovali i razbili autobuse. Ovo je zaista velika sramota – komentar je vođe navijača tuzlanske Slobode Sulejmana Dorića.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.