Aerodrom ne može nositi ime Alije Izetbegovića

Aerodrom ne može nositi ime Alije Izetbegovića


Visoki predstavnik za BiH, Pedi Ešdaun, suspendovao je juče odluku o preimenovanju Međunarodnog aerodroma Sarajevo prema kojoj je trebalo da bude nazvan po Aliji Izetbegoviću.

Ešdaun je rekao da će u narednih deset dana najaviti i novi postupak kojim će se obezbijediti da međunarodni aerodromi u BiH mogu biti preimenovani samo nakon opsežnih konsultacija i odobrenja nadležnih institucija na državnom nivou.

“Objavljujem odluku koju sam donio nakon dugotrajnog razmišljanja i nakon konsultacija s kolegama iz Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (PIK)”, istakao je Ešdaun, navodeći da je to jedna od najtežih odluka koju je morao da donese od kada je u BiH.

On je kazao da izuzetno cijeni Aliju Izetbegovića i da ga je smatrao prijateljem i ocem njegovog naroda i hrabrim i sposobnim liderom svoje zemlje.

“Ali, odluka o preimenovanju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, u multietničkoj zemlji kakva je BiH koja je prošla kroz rat, neće doprinijeti procesu pomirenja, već će ga ugroziti. Neće doprinijeti ugledu Sarajeva kao bh. prijestonice, već će ga umanjiti i neće pomoći komercijalnom razvoju prvog aerodroma u BiH, već će mu nanijeti štetu”, pojasnio je svoju odluku visoki predstavnik. Ešdaun je podvukao da se ime aerodroma može mijenjati samo uz pristanak sva tri konstitutivna i ostalih naroda.

“Nadam se da će jednog dana biti pravi trenutak za donošenje ovakve odluke, ali to vrijeme još nije došlo. Građani BiH imaju pravo da slete u svoj glavni grad, na aerodrom koji simbolizuje konsenzus, zbog kojeg će biti ponosni i srećni što su došli kući”, kazao je Ešdaun.

Ambasadori Upravnog odbora PIK-a prije Ešdaunove odluke zatražili su da se na transparentan način, uz konsultaciju s predstavnicima svih konstitutivnih naroda u BiH preispita odluka o preimenovanju aerodroma Sarajevo.

Organizacioni odbor za obilježavanje druge godišnjice smrti Alije Izetbegovića odlučio je da od 18. oktobra Međunarodni aerodrom Sarajevo nosi naziv po osnivaču SDA i prvom predsjedniku RBiH. Istog dana Skupština Sarajevskog kantona donijela je nedavno odluku da se sarajevski Trg oslobođenja preimenuje u Trg oslobođenja – Alija Izetbegović.

Zbog ovih odluka, srpski predstavnici u institucijama BiH, RS i lideri političkih partija uputili su juče protestno pismo Havijeru Solani, visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu trgovinu i bezbjednost, i Majklu Hemfrizu, šefu Delegacije Evropske komisije u BiH. Na inicijativu Borislava Paravca, srpskog člana Predsjedništva BiH, protestno pismo, pored Paravca, potpisali su i Nikola Špirić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Goran Milojević, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda bh. parlamenta, Dragan Čavić, predsjednik RS, te predsjednici Vlade i Narodne skupštine RS, Pero Bukejlović i Dušan Stojičić. Svojim potpisom nezadovoljstvo su iskazali i lideri SNSD-a Milorad Dodik, PDP-a, Mladen Ivanić, SP RS Petar čokić, DNS-a Marko Pavić, SRS RS, Milanko Mihajlica i SRS – Dr Vojislav Šešelj, Radoslav Kanjerić.

“Srpski narod smatra Izetbegovića glavnim krivcem za rat i veliko stradanje u BiH. Zbog toga mu je i suđeno u RS i vođena istraga u Hagu. Ovo je drska poruka srpskom narodu”, navodi se u pismu. Goran Milojević kaže da je dobio poziv da prisustvuje činu preimenovanja sarajevskog aerodroma, ali da, kako kaže, i ne pomišlja da mu se odazove.

“To je provokacija na koju neću odgovoriti. Polijećem na službeni put sa tog aerodroma, ali prije nego što dobije novi naziv. Kad se budem vraćao, nakon 18. oktobra, ne želim da sletim na taj aerodrom. Sletiću na beogradski aerodrom”, rekao je Milojević.

Nikola Špirić kaže da na otvorenu provokaciju treba odgovoriti istom mjerom.

“Po toj logici trebalo bi da ulicama i trgovima dajemo imena po Radovanu Karadžiću i Mati Bobanu. To je jasna poruka da svi građani u BiH nisu isti i da nisu svi bitni. Kako ovakvim postupcima stvoriti osjećaj da smo sigurni u ovoj državi”, rekao je Špirić.

Ešdaun je oštro osudio pismo koje je Paravac uputio Solani, nazvavši ga uvredljivim i izrazivši nadu da će ga Paravac povući. Frane Maroević, portparol Evropske komisije, rekao je da još nije vidio protestno pismo zvaničnika iz RS.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.