Karadžić, Mladić i Gotovina moraju u Hag

Karadžić, Mladić i Gotovina moraju u Hag

“SAD neće podržati članstvo BiH u Partnerstvu za mir sve dok Radovan Karadžić ne bude u Hagu. Mi nećemo mijenjati svoj stav po pitanju ratnih zločina”, izjavio je u Sarajevu američki državni podsekretar za politička pitanja Nikolas Burns.
On je naglasio da će tokom posjete Beogradu i srbijanskom rukovodstvu prenijeti poruku da SAD neće podržati ni SCG u članstvu za PfP sve dok se Mladić ne nađe u Hagu.
Samim tim, dodao je Burns, Hrvatska neće postati članica NATO saveza sve dok general Gotovina ne bude u Hagu.

 

“Naša vlada smatra da ne smijemo sebi priuštiti da zaboravimo masakr balkanskih ratova. Ti ljudi koji su odgovorni za masakre trebaju završiti na sudu za ratne zločine. Dvojica pojedinaca nanose štetu milionima ljudi. Drugi možda žele ići dalje i uspostaviti normalnije odnose, ali SAD ne. Mi se držimo naših principa i ja sam to sasvim jasno rekao na svim od sastanaka koje sam imao sa rukovodstvom BiH. Čavić, Dodik i Ivanić su me na sastanku uvjerili da smatraju da se Karadžić i Mladić trebaju predati i da trebaju odgovarati za ratne zločine u Hagu. Rekao sam im da mi je drago da to čujem, ali još draže da se to desi, jer djela su jača od riječi”, kazao je Burns, dodajući da će SAD dati zeleno svjetlo za ulazak BiH u NATO i SCG odmah nakon Mladićevog dolaska u Hag.

 

Izražavajući zadovoljstvo “sporim, ali značajnim napretkom tokom deset godina”, Burns je iznio nadu Vlade SAD da će se nakon usvajanja reformi policije i odbrane početi razgovarati o pitanju ustava.

 

Vodeća uloga

“U BiH je postignut napredak usvajanjem zakona o reformi odbrane, zatim tu je mogućnost da će se usvojiti zakon o reformi policije i zakoni iz te oblasti. Nadamo se da će doći do napretka i u potpunoj reintegraciji Brčkog u život ove zemlje. Sugerisao sam tročlanom Predsjedištvu, kao i liderima RS, da jedno od pitanja na kojem trebaju raditi je da idu ka daljim ustavnim reformamama u duhu Dejtona, da ga razrađuju, da bi se jačalo jednočlano predsjedništvo u budućnosti, jačala pozicija premijera i dobio efikasniji parlament. Dejtonski sporazum je imao cilj da zaustavi rat i omogući da ova zemlja ponovo stane na svoje noge. Ali okvir Dejtonskog sporazuma moja vlada nikada nije smatrala nečim zacementiranim da se ne može modernizovati. Uvijek smo smatrali da kako se vremena budu mijenjala mora doći do evolucije”, kazao je Burns, ponavljajući da vlada SAD i dalje ima veliki interes za rukovodećom ulogom na Balkanu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.