“Biti ili ne biti”

“Biti ili ne biti”


U stilu najjeftinijih sapunica, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske prije dva dana, sa zakašnjenjem, prihvatili su modificirani prijedlog premijera Adnana Terzića o reformi policije.

Bosna i Hercegovina ispunila je tako jedan od dva preostala uvjeta za dobivanje zelenog svjetla za otpočinjanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Neko će reći – bolje ikad nego nikad. No, umjesno je pitanje ne samo zašto se morao propustiti jedan tako važan rok, već i da li ćemo opet biti u situaciji kao od prije dva dana.


Uz svu političku hrabrost dvojca Dodik – Čavić, ako stvari ostanu po starom, BiH će nakon dogovora o reformi policije, koji je takav kakav jeste, opet ubrzo biti u istoj situaciji kao od prije dva dana, ako se u RS, a posebno u Srpskoj demokratskoj stranci, ništa ne promijeni.

Zato, sada samo jedna akcija ima smisla – čišćenje redova jedne od najjačih stranaka u BiH.

SDS je već isuviše dugo ogrezla u kriminalu, njeni su čelnici poznatiji po haškim i kriminalnim dosjeima nego po bilo čemu drugom (ako i ima išta drugo).

Ti ljudi i danas su optuženi za ratne zločine, milionske prevare i krađe. Od njih se SDS nikada kvalitetno nije distancirala. Ta distanca ne treba samo biti urađena verbalno, već i stvarno.

Stoga, nakon glasanja o reformi policije, logično je da se izglasa i nepovjerenje Vladi Pere Bukejlovića, da se temeljito očisti policija koja će licu pravde privesti i osobe koje su od građana RS pokrale milione maraka.

BiH nema vremena za gubljenje. Vrata EU se polako, ali sigurno zatvaraju. Odgovornost ne samo političara u ovoj zemlji, već i zvaničnika međunarodne zajednice jeste da se stanje od prije dva dana više nikad ne ponovi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.