Vlada RS traži objašnjenje

Vlada RS traži objašnjenje


Vlada Republike Srpske zatražiće objašnjenje od Evropske komisije zašto njen novi prijedlog o reformi policije nije prihvatljiv sa stanovišta evropskih principa, izjavila je juče “Nezavisnim” Svetlana Cenić, ministar finansija i član pregovaračkog tima RS. Prema njenim riječima, Vlada danas neće ići s nekim novim prijedlogom, već će samo zatražiti da im se i zvanično objasni zašto je odbačen njihov novi koncept organizacije policije.

To je na jučerašnjoj sjednici sugerisao i Glavni odbor PDP-a, pozivajući međunarodnu zajednicu da se odredi prema tome koji dijelovi Vladinog prijedloga nisu prihvatljivi.

 

Službena Banja Luka traži pojašnjenja nakon što su Evropska komisija i OHR u subotu jednoglasno odbacili posljednji prijedlog Vlade RS o reformi policije, jer tvrde da ne ispunjava ključne principe EU.

U međuvremenu, Glavni odbor PDP-a pozvao je sve institucije RS da izađu s prihvatljivim prijedlogom reforme policije, koji bi zadovoljio i RS i utvrđene evropske principe.

“Za PDP tri evropska principa su prihvatljiva, ali dosadašnja tumačenja tih uslova ne omogućavaju konsenzus u provođenju reforme. Očekujemo da se međunarodna zajednica odredi prema tome koji dijelovi prijedloga nisu prihvatljivi”, izjavio je Goran Milojević, potpredsjednik PDP-a, prenoseći zaključke Glavnog odbora.

Cenićeva je naglasila da Vlada od međunarodne zajednice i dalje očekuje da im kažu šta će se desiti sa institucijama RS, poput Ministarstva pravosuđa, lokalne uprave i pitanja zakonodavstva, u slučaju da regije prelaze granice između entiteta.

Adnan Terzić, predsjedavajući Vijeća ministara, potvrdio je da se BiH, zbog probijenih rokova, u vezi s reformom policije, neće naći na dnevnom redu današnjeg zasjedanja 25 ministara vanjskih poslova Evropske unije.

“Nismo ispunili traženo i nismo na dnevnom redu”, istakao je Terzić. On je ocijenio da BiH ne bi bila na dnevnom redu čak i da je prijedlog Vlade RS od petka bio prihvatljiv.

“Imali smo rok do 15. septembra da napravimo prihvatljiv sporazum o reformi policije. To, međutim, nismo uradili i ne vjerujem da bi ministri vanjskih poslova EU razmatrali napredak čak i da je novi prijedlog prihvatljiv”, rekao je Terzić, ne želeći da komentariše najave o mogućem kažnjavaju lidera RS, zbog odbijanja ponuđenog koncepta reforme policije.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.