Deponija smeća zatrovala vodu

Deponija smeća zatrovala vodu


Mještani sela Ljusina u općini Bosanska Krupa tvrde da im je deponija smeća Krivodol zatrovala i vazduh i vodu. Zbog deponije koja se nalazi odmah iznad izvorišta vode, tvrde da seljani sve češće obolijevaju od karcinoma.

Od karcinoma u Ljusini je od 1993. do 2005. godine umrlo deset mještana, među njima su i dvojica muškaraca koji su radili kao portiri na deponiji. Od karcinoma u bolnicama u Sarajevu i Bihaću se liječi pet mještana iz ovog sela, a zbog trovanja vodom sa izvora Bent liječi se Refik Halilović.

 

“Što je dosta, dosta je. Nedamo više da nas truju”, kaže Džemal Suljić iz sela Ljusina u općini Bosanska Krupa, koji s ostalim mještanima svakodnevno protestuje pred deponijom Krivodol.

Među okupljenim mještanima Ljusine svakodnevno su i Refik Suljić i njegov šesnaestogodišnji sin Alen.

“Zatrovali su nam vodu, poguši nas smrad. Moje dijete je prije dva mjeseca u Sarajevu operisalo tumor na nozi. Ljudi iz sela su sakupili 3.500 KM jer nigdje ne radim. To traje duže od deset godina. Tek prije dva mjeseca dovezli su mehanizaciju i smeće počeli prekrivati zemljom. To nam neće vratiti pitku vodu”, kaže Refik Suljić.

Ova deponija je poslije tromjesečne zabrane kantonalnog inspektora ponovo otvorena za odlaganje smeća komunalnim preduzećima iz Cazina i Bužima. Prije desetak dana Senad Dervišević, kantonalni inspektor za zaštitu okoliša USK, poništio je vlastitu odluku iz jula kada je zabranio dalje odlaganje smeća na Krivodol. Deponija je otvorena uz asistenciju policije, koja je metodom “potiskivanja mase” kamionima sa smećem omogućila pristup.

Deponija Krivodol trebalo je da se pretvori u sanitarnu deponiju i da posluži kao prelazno rješenje do završetka izgradnje regionalne deponije, što se nije dogodilo.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.