Procesuiranje ratnih zločina u BiH

Procesuiranje ratnih zločina u BiH


Tek što se Radovan Stanković, prvi optuženik koji je iz pritvora Haškog tribunala prebačen u Sarajevo, smjestio u ćeliju Suda BiH njegov advokat Milenko Radović je nagovijestio da proceusiranje ratnih zločina neće proteći bez problema.

Nakon što je objavio da je Stanković u četvrtak stigao u Sarajevo, glavni državni tužilac Marinko Jurčević pojasnio je novinarima da optužnica koju je protiv Stankovića podigla glavna haška tužiteljica Karla del Ponte u roku od 40 dana treba biti prilagođena domaćim zakonima. Jurčević je kazao da je to “samo tehničko pitanje” i izazvao nezadovoljstvo Radovića, koji tvrdi da bh. optužnica “nije samo stvar tehnike”, te da ona ne može biti sačinjena prema novom Krivičnom zakonu BiH, nego prema bivšem zakonu, koji je BiH naslijedila od SFRJ.

“Stari krivični zakon je blaži i povoljniji za mog klijenta”, kazao je Radović i napomenuo da su kazne iz bivšeg zakona blaže od onih koje propisuje sadašnji zakon BiH.

“Prema starom zakonu, kazne za zločin protiv civilnog stanovništva su od tri do 15 godina zatvora, ali ona može biti i ublažena na jednu godinu. Novi zakon propisuje najmanje deset godina do dugotrajnog zatvora”, pojašnjava razliku Ismet Mehić, advokat Abduladhima Maktoufa, osuđenog pred Sudom BiH na zatvorsku kaznu od pet godina zbog ratnih zločina.

Iako pravosudni zvaničnici uvjeravaju da su nejasnoće oko procesuiranja ratnih zločina pred Sudom BiH davno riješene, pravnici su se, ipak, svrstali u dvije struje – onu koja smatra da ratnim zločincima treba suditi prema starom i drugu, koji bi im sudila prema novom zakonu.

“Ja zastupam stanovište da treba primjenjivat novi zakon, jer je povoljniji za optužene, ali i zato što Zakon o preuzimanju predmeta od ICTY jasno kaže da se primjenjuje novi Krivični zakon”, kaže tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH Ibro Bulić.

Bulić pojašnjava da je KZ SFRJ, koji je tokom i nakon rata primjenjivala i BiH, predviđao smrtnu kaznu, te da, prema tome, nikako ne može biti blaži od novoga. Mehić podsjeća da je smrtnu kaznu ukinuo Dejtonski sporazum, te da je nakon rata i zvanično “izbačena” iz zakona.

“Pravna praksa drugih zemalja i konvencije o ljudskim pravima kažu da se optuženim treba suditi prema zakonima koji su za njih povoljniji”, kaže Mehić.

Braniocima optuženih za ratne zločine to govori i Odjel za krivičnu odbranu Ureda registrara Suda BiH, koji je za njih, saznajemo, već pripremio presude za ratne zločine, donesene na osnovu starog propisa. Jesu li upravu tužioci ili advokati, te koliko je ispravna strategija advokata, koji, čini se, pokušavaju pošteno uraditi posao i pronaći bilo koji način da za klijente osiguraju blažu kaznu, pokazaće se početkom idućeg mjeseca, kada bi apelaciono vijeće Suda BiH trebalo odlučiti o žalbi Maktoufa.

On je osuđen na pet godina zatvora prema novom propisu, no advokati su uložili žalbu, tvrdeći da Maktoufu treba suditi prema starom zakonu.

“Rasprava je zakazana za početak idućeg mjeseca”, kaže Mehić.

Bulić, koji kaže da je Tužilaštvo BiH jednoglasno u tome da na optužene za ratne zločine treba primjenjivati novi KZ, na što se uostalom Bosna i Hercegovina obavezala i Tribunalu, kaže da će dilema uskoro biti riješena.

“Vidjećemo šta će odlučiti sud. Apelacija u slučaju Maktouf odrediće i dalju sudsku praksu”, dodaje Bulić.

Razlike u zakonima

Stankovićev advokat Radović kazao je da stari KZ nema krivično djelo zločina protiv čovječnosti, što je jedna od najčešćih kvalifikacija iz haških optužnica, te da ne poznaje komandnu odgovornost, zbog koje se, u haškom pritvoru, nalazi nekolicina ratnih komandanata.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.