Imena će ostati tajna za javnost

Imena će ostati tajna za javnost


Radna grupa za Srebrenicu juče je okončala identifikaciju vojnika i policijaca koji su u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine učestvovali u zauzimanju bivše UN-ove enklave, ali njihova imena će, kako je najavljeno, ostati tajna za širu javnost, zbog mogućih krivičnih procesa.

 “Izvještaj je jednoglasno usvojen i predat Vladi i OHR-u”, potvrdili su Jovan Spaić, šef, i Smail Čekić, član Radne grupe, ne želeći da otkrivaju nalaze do kojih su došli u istrazi. Kako su kazali, izvještaj će zvanično biti potpisan u utorak, nakon što se obave još neke korekcije, koje je Čekić nazvao “tehničkim ispravkama”.

 

Vlada RS juče je prihvatila izvještaj Radne grupe kojoj je juče i zvanično istekao rok u kojem je trebala otkriti imena učesnika u srebreničkim dešavanjima.

Cvijeta Kovačević, šef Vladinog Biroa za odnose s javnošću, kazala je da je Vlada i ovom prilikom pokazala odlučnost i opredijeljenost da potpuno budu rasvijetljeni događaji na području Srebrenice.

Izvještaj se bazirao na istragu vezanu za imena pripadnika vojnih i policijskih jedinica koji su boravili na podrčju Srebrenice u kritičnom periodu od devet dana, kad je, po procjenama Haškog suda, pobijeno od sedam do osam hiljada Bošnjaka. Istraga se zasnivala na podacima koji su prikupljani od Ministarstva odbrane, MUP-a i Haškog tribunala.

Iako nije želio da otkriva detalje, Čekić je juče potvrdio da su izuzetno značajni rezultati postignuti, između ostalog, i analizom dokumentacije Drinskog korpusa Vojske RS, koju im je ustupio Haški tribunal.

Jovan Spaić, šef Radne grupe, rekao je da im je na raspolaganju bila sva dostupna dokumentacije vojske i policije.

Prema riječima Ljiljane Radetić, portparola banjolučke kancelarije OHR-a, oni čekaju izvještaj Radne grupe, ali rezultati njihovog rada, kako je kazala, neće biti poznati javnosti.

“U utorak svi članovi Radne grupe treba da potpišu izvještaj. Njihov izvještaj biće proslijeđen Tužilaštvu BiH i Haškom tribunalu radi dalje istrage. Detalji, međutim, neće biti objavljeni, jer bi to moglo da ugrozi eventualne krivične procese”, kazala je Radetićeva.

Izvori bliski Radnoj grupi tvrde da je period od pet dana do konačnog potpisivanja izvještaja u stvari rok koji je Čekiću dat kako bi u tih pet dana uporedio imena identifikovanih učesnika srebreničkih dešavanja, koji su navedeni u izvještaju, sa spiskovima, koje on lično posjeduje.

Izvor “Nezavisnih” tvrdi da je spisak učesnika srebreničkih događaja širok i da ne obuhvata isključivo vojnike i policajce, koji su u to vrijeme boravili na tom području, već i pripadnike tih jedinica koji su u to vrijeme bili i udaljenijim lokacijama, praktično od Bijeljine do Han Pijeska.

“Radna grupa je, takođe, definisala ne samo imena ljudi koji su se tu nalazili u kritičnom periodu, već i imena onih koji su znali za to što se tamo dešavalo”, naveo je izvor blizak Radnoj grupi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.