Izvor organizuje protest pred zgradom Suda BiH


Na Dan ljudskih prava, 10. decembra 2007. godine, Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” organizovat će protest pred zgradom Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu. ržavnom tužilaštvu smo 20. augusta 2007. godine dali rok do Dana ljudskih prava da podignu optužnicu protiv odgovornih za ratni zločin na Korićanskim stijenama.

Taj rok nije ispoštovan i zato smo odlučili da mirnim protestom pred zgradom u kojoj je smješteno Tužilaštvo izrazimo naše nezadovoljstvo radom te institucije kako u ovom konkretnom ratnom zločinu tako i ukupnim dosadašnjim odnosom Tužilaštva BiH prema zločinima u Prijedoru.

Osim predmeta Mejakić i ostali koji je prebačen iz Haga, Tužilaštvo BiH za više od dvije godine rada nije podiglo niti jednu optužnicu za ratne zločine u našoj opštini.

U utorak 04. decembra 2007. godine, sa početkom u 18:00 h, u ”Kući mira” u Kozarcu održaćemo sastanak sa porodicama žrtava, na kojem ćemo dogovoriti detalje puta u Sarajevo. Broj autobusa kojim ćemo ići zavisit će od zainteresovanosti ljudi ali i mogućnosti obezbjeđenja novčanih sredstava, zakup jednog autobusa košta oko hiljadu maraka. Pozivamo sve one koji mogu da 10. decembra otputujemo u Sarajevo i da zajedno sa porodicama žrtava na Korićanskim stijenama doprinesemo da se procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad našim sugrađanima ubrza.

Kroz kancelariju Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” je u zadnjih nekoliko sedmica prošlo više stotina članova porodica žrtava koje podnose zahtjev za ostvarivanje prava civilnih žrtava. Pored pružanja informacija o potrebnoj dokumentaciji ”Izvor” za članove porodica pribavlja potvrde iz identifikacionog centra u Sanskom Mostu i Federalne komisije za traženje nestalih u Sarajevu. Članovima porodica civilnih žrtava izlazimo u susret kako bi što jednostavnije i uz minimalne troškove na vrijeme predali zahtjev u Opštini Prijedor. Pružamo informacije i putem telefona i e-maila jer nam je stalo da što veći broj naših građana ostvari pravo.

U prijedorskom Domu penzionera smo 28. i 29. novembra organizovali dvodnevni seminar pod nazivom ”Podrška žrtvama i svjedocima ratnih zločina u lokalnoj zajednici”.

Seminar je bio namijenjen centrima za socijalni rad, policijskim službenicima, medijima i udruženjima žrtava koji najčešće dolaze u kontakt sa svjedocima i žrtvama ratnih zločina. Prvog dana smo se tematski bavili kapacitetima pravosuđa i procedurama kroz koje prolaze svjedoci te ulogom medija u procesuiranju ratnih zločina. Panelisti su bili šef Odsjeka za ratne zločine u Banja Luci, tužilac Branko Mitrović, pravni savjetnik u Sudu BiH, Sanin Bogunić, te Manuela Hodžić, šef Odjela za odnose sa javnošću u Sudu BiH.

Drugog dana seminara bavili smo se mjerama zaštite i podrškom svjedocima koji svjedoče na sudu BiH, u toj sesiji prezentacije su imali predstavnici Odjeljenja za zaštitu svjedoka u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te šefica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima u Sudu BiH, Alma Taso.

Na zadnjoj sesiji su učesnici seminara imali priliku da dobiju upute kako komunicirati sa svjedocima i žrtvama ratnih zločina od vrsnih psihijatara Behzada Hadžića iz Centra za mentalno zdravlje Ključ i Nade Milovanović iz Centra za mentalno zdravlje Prijedor. Odziv pozvanih učesnika iz opština u Republici Srpskoj (Prijedor, Novi, Dubica, Kostajnica i Gradiška) koje ”Izvor ” u svojim aktivnostima pokriva je bio zadovoljavajući dok je iz opština u Federaciji BiH (Ključ i Sanski Most) odziv bio slabiji mada su nam prethodno bili potvrdili učešće.

Udruženje ”Izvor” je organizovanjem ovog seminara sa specifičnom tematikom još jednom pokazalo da u širem regionu Bosanske krajine važi za najbolje ustrojenu i najaktivniju nevladinu organizaciju kada je u pitanju saniranje posljedica ratnih zločina i procesuiranje istih.

Polovinom decembra u Banja Luci organizujemo radni sastanak sa predstavnicima tužilaštava, sudova i policije iz Banja Luke, Sarajeva i Bihaća, predstavnicima SIPA-e te predstavnicima civilnog društva uključenim u projekat Mreže podrške sudu. Inicijator sastanka je ”Izvor” a o potrebi njegovog održavanja pozitivno su se izjasnili predstavnici institucija koje su uključene u procesuiranje ratnih zločina.

Pripreme za štampu trećeg izdanja knjige nestalih su privedene kraju, čeka se još na fotografije nestalih i ubijenih Prijedorčana koje dobijamo iz policijske kartoteke.

Nažalost proces dobijanja tih fotografija se pokazao kao izuzetno spor i to je razlog što knjiga još nije ugledala svjetlost dana. Stalo nam je da obezbjedimo što veći broj fotografija jer je ovo treće izdanje najvjerovatnije i zadnje izdanje.

Toliko iz ”Izvora” za ovaj put.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.