Izvor organizuje protest pred zgradom Suda BiH


Na Dan ljudskih prava, 10. decembra 2007. godine, Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” organizovat će protest pred zgradom Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu. ržavnom tužilaštvu smo 20. augusta 2007. godine dali rok do Dana ljudskih prava da podignu optužnicu protiv odgovornih za ratni zločin na Korićanskim stijenama.

Taj rok nije ispoštovan i zato smo odlučili da mirnim protestom pred zgradom u kojoj je smješteno Tužilaštvo izrazimo naše nezadovoljstvo radom te institucije kako u ovom konkretnom ratnom zločinu tako i ukupnim dosadašnjim odnosom Tužilaštva BiH prema zločinima u Prijedoru.

Osim predmeta Mejakić i ostali koji je prebačen iz Haga, Tužilaštvo BiH za više od dvije godine rada nije podiglo niti jednu optužnicu za ratne zločine u našoj opštini.

U utorak 04. decembra 2007. godine, sa početkom u 18:00 h, u ”Kući mira” u Kozarcu održaćemo sastanak sa porodicama žrtava, na kojem ćemo dogovoriti detalje puta u Sarajevo. Broj autobusa kojim ćemo ići zavisit će od zainteresovanosti ljudi ali i mogućnosti obezbjeđenja novčanih sredstava, zakup jednog autobusa košta oko hiljadu maraka. Pozivamo sve one koji mogu da 10. decembra otputujemo u Sarajevo i da zajedno sa porodicama žrtava na Korićanskim stijenama doprinesemo da se procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad našim sugrađanima ubrza.

Kroz kancelariju Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” je u zadnjih nekoliko sedmica prošlo više stotina članova porodica žrtava koje podnose zahtjev za ostvarivanje prava civilnih žrtava. Pored pružanja informacija o potrebnoj dokumentaciji ”Izvor” za članove porodica pribavlja potvrde iz identifikacionog centra u Sanskom Mostu i Federalne komisije za traženje nestalih u Sarajevu. Članovima porodica civilnih žrtava izlazimo u susret kako bi što jednostavnije i uz minimalne troškove na vrijeme predali zahtjev u Opštini Prijedor. Pružamo informacije i putem telefona i e-maila jer nam je stalo da što veći broj naših građana ostvari pravo.

U prijedorskom Domu penzionera smo 28. i 29. novembra organizovali dvodnevni seminar pod nazivom ”Podrška žrtvama i svjedocima ratnih zločina u lokalnoj zajednici”.

Seminar je bio namijenjen centrima za socijalni rad, policijskim službenicima, medijima i udruženjima žrtava koji najčešće dolaze u kontakt sa svjedocima i žrtvama ratnih zločina. Prvog dana smo se tematski bavili kapacitetima pravosuđa i procedurama kroz koje prolaze svjedoci te ulogom medija u procesuiranju ratnih zločina. Panelisti su bili šef Odsjeka za ratne zločine u Banja Luci, tužilac Branko Mitrović, pravni savjetnik u Sudu BiH, Sanin Bogunić, te Manuela Hodžić, šef Odjela za odnose sa javnošću u Sudu BiH.

Drugog dana seminara bavili smo se mjerama zaštite i podrškom svjedocima koji svjedoče na sudu BiH, u toj sesiji prezentacije su imali predstavnici Odjeljenja za zaštitu svjedoka u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te šefica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima u Sudu BiH, Alma Taso.

Na zadnjoj sesiji su učesnici seminara imali priliku da dobiju upute kako komunicirati sa svjedocima i žrtvama ratnih zločina od vrsnih psihijatara Behzada Hadžića iz Centra za mentalno zdravlje Ključ i Nade Milovanović iz Centra za mentalno zdravlje Prijedor. Odziv pozvanih učesnika iz opština u Republici Srpskoj (Prijedor, Novi, Dubica, Kostajnica i Gradiška) koje ”Izvor ” u svojim aktivnostima pokriva je bio zadovoljavajući dok je iz opština u Federaciji BiH (Ključ i Sanski Most) odziv bio slabiji mada su nam prethodno bili potvrdili učešće.

Udruženje ”Izvor” je organizovanjem ovog seminara sa specifičnom tematikom još jednom pokazalo da u širem regionu Bosanske krajine važi za najbolje ustrojenu i najaktivniju nevladinu organizaciju kada je u pitanju saniranje posljedica ratnih zločina i procesuiranje istih.

Polovinom decembra u Banja Luci organizujemo radni sastanak sa predstavnicima tužilaštava, sudova i policije iz Banja Luke, Sarajeva i Bihaća, predstavnicima SIPA-e te predstavnicima civilnog društva uključenim u projekat Mreže podrške sudu. Inicijator sastanka je ”Izvor” a o potrebi njegovog održavanja pozitivno su se izjasnili predstavnici institucija koje su uključene u procesuiranje ratnih zločina.

Pripreme za štampu trećeg izdanja knjige nestalih su privedene kraju, čeka se još na fotografije nestalih i ubijenih Prijedorčana koje dobijamo iz policijske kartoteke.

Nažalost proces dobijanja tih fotografija se pokazao kao izuzetno spor i to je razlog što knjiga još nije ugledala svjetlost dana. Stalo nam je da obezbjedimo što veći broj fotografija jer je ovo treće izdanje najvjerovatnije i zadnje izdanje.

Toliko iz ”Izvora” za ovaj put.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.