Istrage protiv 894 osobe zbog ratnih zločina


David Schwendiman, međunarodni tužilac u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH, preuzeo je dužnost zamjenika glavnog tužitelja i rukovodioca ovog odjela. Milorad Barišin, također tužilac u Posebnom odjelu za ratne zločine, preuzeo je dužnost zamjenika glavnog tužitelja i zamjenika rukovodioca ovog odjela.

Na konferenciji za novinare danas u Sarajevu, tužilac Schwendiman je poručio odgovornima za ratne zločine, bez obzira na kojoj su strani bili, da se neće moći sakriti.

– Ne možete nas spriječiti da vas pronađeno niti da neumorno radimo na tome da vas pozovemo na odgovornost zbog onoga što ste učinili. Od nas nećete pobjeći, kazao je on.

Schwendiman je, također, upozorio da nema mjesta nezdravom natjecanju među međunarodnim organizacijama koje su pokazale da žele kontrolirati događanja u Posebnom odjelu za ratne zločine.

On je međunarodne organizacije pozvao na saradnju da bi se pomoglo Posebnom odjelu za ratne zločine, umjesto da se natječu za preuzimanje kontrole nad ovim procesom.

Upitan može li konkretno reći koje su to međunarodne organizacije pokušavale kontrolirati ovaj odjel i kako su to činile, Schwendiman je kazao da je govorio općenito, ali da postoji tendencija među ljudima izvana da “ljudima u ovoj instituciji govore šta da rade”.

– Bolje je da te organizacije s nama sarađuju i onda ponude pomoć koju tražimo, rekao je on.

Svima koji misle da mogu na bilo koji način utjecati na neovisnost Posebnog odjela za ratne zločine, ili utjecati na njegove odluke putem javnog pritiska i medijskih kampanja, Schwendiman je poručio da “trate i svoje i naše vrijeme”.

Posebno je pozvao organizacije, udruženja, predstavnike porodica žrtava da ovom odjelu dostave informacije i omoguće mu pristup materijalima koje posjeduju, ali je naglasio da im neće dozvoliti da diktiraju kako da se donose odluke u Posebnom odjelu za ratne zločine.

– Pružit ćemo ruku ljudima pogođenim ratom i objasniti im najbolje što možemo šta mi radimo i šta namjeravamo raditi, ali nećemo odstupiti od svoje nepristrasnosti i neovisnosti, naglasio je Schwendiman.

Novi zamjenik rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Milorad Barašin je ukratko podsjetio na dosadašnje rezultate ovog odjela, koji je za samo dvije i po godine podigao 40 optužnica protiv 69 osoba, dok su trenutno aktivne istrage u 312 predmeta protiv 894 osobe.

Niko, međutim, nije na ovoj konferenciji za novinare mogao dati nikakav komentar na izvještaje u medijima o zamrzavanju imovine porodice Radovana Karadžića. Rečeno je jedino da se nikakvi komentari o ovome neće davati sve dok predmet ne dođe u fazu podizanja optužnice, a i tada će se dati samo kratke informacije.

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.