Istrage protiv 894 osobe zbog ratnih zločina


David Schwendiman, međunarodni tužilac u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH, preuzeo je dužnost zamjenika glavnog tužitelja i rukovodioca ovog odjela. Milorad Barišin, također tužilac u Posebnom odjelu za ratne zločine, preuzeo je dužnost zamjenika glavnog tužitelja i zamjenika rukovodioca ovog odjela.

Na konferenciji za novinare danas u Sarajevu, tužilac Schwendiman je poručio odgovornima za ratne zločine, bez obzira na kojoj su strani bili, da se neće moći sakriti.

– Ne možete nas spriječiti da vas pronađeno niti da neumorno radimo na tome da vas pozovemo na odgovornost zbog onoga što ste učinili. Od nas nećete pobjeći, kazao je on.

Schwendiman je, također, upozorio da nema mjesta nezdravom natjecanju među međunarodnim organizacijama koje su pokazale da žele kontrolirati događanja u Posebnom odjelu za ratne zločine.

On je međunarodne organizacije pozvao na saradnju da bi se pomoglo Posebnom odjelu za ratne zločine, umjesto da se natječu za preuzimanje kontrole nad ovim procesom.

Upitan može li konkretno reći koje su to međunarodne organizacije pokušavale kontrolirati ovaj odjel i kako su to činile, Schwendiman je kazao da je govorio općenito, ali da postoji tendencija među ljudima izvana da “ljudima u ovoj instituciji govore šta da rade”.

– Bolje je da te organizacije s nama sarađuju i onda ponude pomoć koju tražimo, rekao je on.

Svima koji misle da mogu na bilo koji način utjecati na neovisnost Posebnog odjela za ratne zločine, ili utjecati na njegove odluke putem javnog pritiska i medijskih kampanja, Schwendiman je poručio da “trate i svoje i naše vrijeme”.

Posebno je pozvao organizacije, udruženja, predstavnike porodica žrtava da ovom odjelu dostave informacije i omoguće mu pristup materijalima koje posjeduju, ali je naglasio da im neće dozvoliti da diktiraju kako da se donose odluke u Posebnom odjelu za ratne zločine.

– Pružit ćemo ruku ljudima pogođenim ratom i objasniti im najbolje što možemo šta mi radimo i šta namjeravamo raditi, ali nećemo odstupiti od svoje nepristrasnosti i neovisnosti, naglasio je Schwendiman.

Novi zamjenik rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Milorad Barašin je ukratko podsjetio na dosadašnje rezultate ovog odjela, koji je za samo dvije i po godine podigao 40 optužnica protiv 69 osoba, dok su trenutno aktivne istrage u 312 predmeta protiv 894 osobe.

Niko, međutim, nije na ovoj konferenciji za novinare mogao dati nikakav komentar na izvještaje u medijima o zamrzavanju imovine porodice Radovana Karadžića. Rečeno je jedino da se nikakvi komentari o ovome neće davati sve dok predmet ne dođe u fazu podizanja optužnice, a i tada će se dati samo kratke informacije.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.