28 godina za zločine u Sanskom Mostu

Nakon što su obje strane izrekle završnu riječ, prvostepeno Sudsko vijeće proglasilo je Jadranka Paliju krivim i osudilo ga na 28 godina zatvora.

Sud Bosne i Hercegovine nepravosnažno je osudio Jadranka Paliju, bivšeg pripadnika Vojne policije VI krajiške brigade Vojske Republike Srpske, na 28 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Zločini za koje je prvostepeno Sudsko vijeće proglasilo Paliju krivim počinjeni su na području Sanskog Mosta u periodu od 1992. do 1995. godine.

Palija, koji se branio sa slobode, odlukom Vijeća je odmah ponovo uhapšen te je izrečena naredba da ostaje u pritvoru do izricanja pravosnažne presude.

Optužnicom Tužilaštva BiH Palija se tereti da je 31. maja 1992. godine učestvovao u napadu na Begiće, zaselak sela Kljevci. Prilikom ovog napada svi civili su odvedeni, muškarci razdvojeni od žena i djece, da bi grupu njih vojnici, među kojima i optuženi, strijeljali na Vrhpoljskom mostu.

Tužilaštvo je Paliju teretilo i da je u ljeto 1992. godine silovao jednu ženu, koja se kao svjedokinja pojavila na suđenju. Također je optužen da je od 1993. do oktobra 1995. kao vojni policajac učestvovao u zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata.

Pri izricanju nepravosnažne presude, koja je izrečena sat i po nakon što su Tužilaštvo i Odbrana iznijeli završne riječi, Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, zaključila je kako Vijeće izrečenu visinu kazne smatra “adekvatnom s obzirom na posljedice” počinjenih djela.

U završnoj riječi, Tužilaštvo BiH je zatražilo da Sud izrekne “kaznu dugotrajnog zatvora” pozivajući se na uvjerljivost izvedenih dokaza. Odbrana je tražila oslobađajuću presudu smatrajući da Tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice.

Branilac Ranko Dakić je, još jednom negirajući navode optužnice, u završnoj riječi ukazao na “nepouzdanost svjedoka”, naročito se osvrćući na iskaz ključnog svjedoka Tužilaštva Raifa Begića.

“Iza riječi ovog čovjeka stoji ljubomora i povrijeđena muška sujeta. On i moj branjenik su gajili ista romantična osjećanja prema jednoj ženi, koju Begić nije uspio da osvoji”, rekao je Dakić.

Sudsko vijeće je poklonilo povjerenje iskazu ovog svjedoka, koji je ispričao kako je preživio strijeljanje na Vrhpoljskom mostu 1992. godine.

“Čekajući u redu na smrt, svjedok Begić je gledao kako su druge ubijali, a onda, kada je preživio vlastiti red za smrt skočivši u vodu, nastavio je gledati ubistva”, obrazložila je predsjedavajuća Kreho.

Optuženi je presudu saslušao sa nevjericom i suzama u očima.

I Tužilaštvo i Odbrana imaju pravo žalbe na prvostepenu presudu.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.