Zajednički kolegij Parlamenta BiH bez saglasnosti o Poslovniku

Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH danas se na sjednici u Sarajevu nije uspio usaglasiti o izmjenama Poslovnika o radu Predstavničkog doma BiH. Na kolegiju je bilo više prijedloga, ali su i dalje sporni članovi Poslovnika o radu koji se odnose na tumačenje entitetskog glasanja u Predstavničkom domu BiH.

Predsjedavajući PDBiH Milorad Živković izjavio je nakon sjednice kako su svi danas razmatrani prijedlozi upućeni OHR-u na izjašnjavanje do sutra ujutro, kada bi trebala biti nastavljena sjednica zajedničkog kolegija. Predsjedavajući Doma naroda BiH Sulejman Tihić ponovio je stav da SDA podržava prijedlog OHR-a da se kvorum utvrđuje na osnovu broja prisutnih i onih koji glasaju.

On je naveo da je njegova stranka radi postizanja kompromisa predložila još jedan član u poslovniku da bi se osiguralo prisustvo jedne trećine iz svakog entiteta.

Prema predloženom članu, ukoliko na sjednicu PD ne dođe jedna trećina poslanika iz jednog entiteta, sjednica se na zahtjev člana Kolegija ili kluba poslanika može odgoditi za tri dana kako bi se osiguralo njihovo prisustvo.

Također, ukoliko se u toku zasjedanja PD doma pojavi nedostatak jedne trećine poslanika iz jednog entiteta, SDA predlaže da se na zahtjev člana Kolegija ili nekog od klubova poslanika sjednica ili glasanje o nekoj tački odgodi ili za tri sata ili za naredni dan.

Zamjenik predsjedavajućeg PDBiH Beriz Belkić naveo je također da Stranka za BiH podržava prijedlog visokog predstavnika, smatrajući da je u skladu s Ustavom BiH.

Ova stranka je, međutim, danas predložila amandman, prema kojem se na zahtjev jednog od članova Kolegija ili šefova nekog od klubova izjašnjavanje i glasanje o pojedinoj tački može odgoditi od tri do 24 sata, pod uvjetom da se to može činiti jedanput po jednoj tački dnevnog reda.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Mladen Ivanić je naveo da usaglašene izmjene Poslovnika o radu nemaju podršku SDA i SBiH, te da su ove dvije stranke između smirivanja situacije, normalnog rada Vijeća ministara i parlamenta BiH, sporazuma o reformi policije i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, “izabrale politiku svađe, rasturanja institucija BiH i uvele zemlju u vrlo tešku krizu”.

-Mislim da će međunarodne institucije to prepoznati i neće realizirati tu politiku, jer bi to bilo katastrofalno za BiH, stav je Ivanića.

On je ponovio da stranke iz RS-a ne mogu prihvatiti preglasavanje, te stoga i promjenu entitetskog načina glasanja.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Niko Lozančić vjeruje da će sutra zajednički kolegij postići saglasnost o poslovnicima o radu oba doma parlamenta BiH i tako pokazati odgovornost.

Nema druge alternative od te da donesemo poslovnike te sve zakone i odluke koje se od nas očekuju. Sve drugo je samo produbljivanje krize, smatra Lozančić.

Sjednici zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH prisustvovao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić, te pravni tim OHR-a.

Rok za izmjene poslovnika o radu oba doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je odredio visoki predstavnik za BiH Mirolsav Lajčak, ističe 1. decembra.

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Jessy #
  • Tüllin #
  • Monopoly experience
  • Richard
  • Nicola
  • le bouquet aux luettes
  • Tüllin
  • Jessy
  • l'échelle de la fable

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.