Zajednički kolegij Parlamenta BiH bez saglasnosti o Poslovniku

Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH danas se na sjednici u Sarajevu nije uspio usaglasiti o izmjenama Poslovnika o radu Predstavničkog doma BiH. Na kolegiju je bilo više prijedloga, ali su i dalje sporni članovi Poslovnika o radu koji se odnose na tumačenje entitetskog glasanja u Predstavničkom domu BiH.

Predsjedavajući PDBiH Milorad Živković izjavio je nakon sjednice kako su svi danas razmatrani prijedlozi upućeni OHR-u na izjašnjavanje do sutra ujutro, kada bi trebala biti nastavljena sjednica zajedničkog kolegija. Predsjedavajući Doma naroda BiH Sulejman Tihić ponovio je stav da SDA podržava prijedlog OHR-a da se kvorum utvrđuje na osnovu broja prisutnih i onih koji glasaju.

On je naveo da je njegova stranka radi postizanja kompromisa predložila još jedan član u poslovniku da bi se osiguralo prisustvo jedne trećine iz svakog entiteta.

Prema predloženom članu, ukoliko na sjednicu PD ne dođe jedna trećina poslanika iz jednog entiteta, sjednica se na zahtjev člana Kolegija ili kluba poslanika može odgoditi za tri dana kako bi se osiguralo njihovo prisustvo.

Također, ukoliko se u toku zasjedanja PD doma pojavi nedostatak jedne trećine poslanika iz jednog entiteta, SDA predlaže da se na zahtjev člana Kolegija ili nekog od klubova poslanika sjednica ili glasanje o nekoj tački odgodi ili za tri sata ili za naredni dan.

Zamjenik predsjedavajućeg PDBiH Beriz Belkić naveo je također da Stranka za BiH podržava prijedlog visokog predstavnika, smatrajući da je u skladu s Ustavom BiH.

Ova stranka je, međutim, danas predložila amandman, prema kojem se na zahtjev jednog od članova Kolegija ili šefova nekog od klubova izjašnjavanje i glasanje o pojedinoj tački može odgoditi od tri do 24 sata, pod uvjetom da se to može činiti jedanput po jednoj tački dnevnog reda.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Mladen Ivanić je naveo da usaglašene izmjene Poslovnika o radu nemaju podršku SDA i SBiH, te da su ove dvije stranke između smirivanja situacije, normalnog rada Vijeća ministara i parlamenta BiH, sporazuma o reformi policije i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, “izabrale politiku svađe, rasturanja institucija BiH i uvele zemlju u vrlo tešku krizu”.

-Mislim da će međunarodne institucije to prepoznati i neće realizirati tu politiku, jer bi to bilo katastrofalno za BiH, stav je Ivanića.

On je ponovio da stranke iz RS-a ne mogu prihvatiti preglasavanje, te stoga i promjenu entitetskog načina glasanja.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Niko Lozančić vjeruje da će sutra zajednički kolegij postići saglasnost o poslovnicima o radu oba doma parlamenta BiH i tako pokazati odgovornost.

Nema druge alternative od te da donesemo poslovnike te sve zakone i odluke koje se od nas očekuju. Sve drugo je samo produbljivanje krize, smatra Lozančić.

Sjednici zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH prisustvovao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić, te pravni tim OHR-a.

Rok za izmjene poslovnika o radu oba doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je odredio visoki predstavnik za BiH Mirolsav Lajčak, ističe 1. decembra.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.