Kozarac.ba

Kosovu nadležnosti suverene države?

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Badenu da su elementi kompromisnog rješenja za status Kosova jednostavni i da Srbija nudi Kosovu mnoge nadležnosti i simbole koji su, u normalnim okolnostima, rezervirani samo za suverene države.

Tadić je rekao, u govoru na prijepodnevnom zajedničkom sastanku delegacija Beograda, Prištine i posredničke “trojke”, da bi Kosovo imalo punu samoupravu i pristup svim međunarodnim političkim, ekonomskim i drugim organizacijama, osim Ujedinjenih naroda, OSCE-a i Vijeća Evrope. Kosovo bi imalo trgovačka i kulturna predstavništva u inozemstvu, svoju himnu, zastavu i sportske reprezentacije, naveo je predsjednik Srbije.

“Odnosi sa Srbijom bi bili normalizirani, što bi povećalo izglede za stabilnost i razvoj Kosova”, rekao je Tadić, naglašavajući da bi “integracija Kosova u mrežu zvaničnih regionalnih odnosa” i odnosa sa Srbijom “ubrzalo evropsku integraciju”.

“Srbija je spremna zatražiti da u blagodatima njenih odnosa s EU uživa i Kosovo”, rekao je Tadić, apelujući na delegaciju Prištine i imeđunarodnu zajednicu da ozbiljno razmotre prijedlog Srbije, javio je Tanjug.

(FENA)

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.