Kosovu nadležnosti suverene države?

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Badenu da su elementi kompromisnog rješenja za status Kosova jednostavni i da Srbija nudi Kosovu mnoge nadležnosti i simbole koji su, u normalnim okolnostima, rezervirani samo za suverene države.

Tadić je rekao, u govoru na prijepodnevnom zajedničkom sastanku delegacija Beograda, Prištine i posredničke “trojke”, da bi Kosovo imalo punu samoupravu i pristup svim međunarodnim političkim, ekonomskim i drugim organizacijama, osim Ujedinjenih naroda, OSCE-a i Vijeća Evrope. Kosovo bi imalo trgovačka i kulturna predstavništva u inozemstvu, svoju himnu, zastavu i sportske reprezentacije, naveo je predsjednik Srbije.

“Odnosi sa Srbijom bi bili normalizirani, što bi povećalo izglede za stabilnost i razvoj Kosova”, rekao je Tadić, naglašavajući da bi “integracija Kosova u mrežu zvaničnih regionalnih odnosa” i odnosa sa Srbijom “ubrzalo evropsku integraciju”.

“Srbija je spremna zatražiti da u blagodatima njenih odnosa s EU uživa i Kosovo”, rekao je Tadić, apelujući na delegaciju Prištine i imeđunarodnu zajednicu da ozbiljno razmotre prijedlog Srbije, javio je Tanjug.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.