Koliko će trajati Lajčakovih “par” dana?

Čelnici vodećih političkih stranaka u našoj zemlji u ponedjeljak su dobili novih nekoliko dana da dogovore reformu policije.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak kazao je novinarima da je, zbog pozitivnog razvoja situacije, dogovorio s povjerenikom Europske unije za proširenje Olijem Renom (Olli Rehn) da se na dogovor sačeka još “par dana”.

 

“Da se sačeka, ali samo par dana,” upozorio je Lajčak i dodao:

“Znamo da će Crna Gora narednih dana potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a izgleda da će ga i Srbija parafirati sredinom oktobra. Još uvijek postoji šansa za BiH da ne bude ostavljena iza svih”.

Komentirajući protokol kojeg su u petak dogovorili Haris Silajdžić i Milorad Dodik, on je ustvrdio da dokument jeste iskorak u pozitivnom pravcu, ali i da je potrebno dati odgovore na sedam tehničkih pitanja, kako bi se detaljnije preciziralo rješenje. Stranka za BiH je predala pojašnjenja OHR-u, koja se Lajčaku čine konstruktivnima, ali SNSD još uvijek nije. 

“Očekujem da će gospodin Dodik dostaviti svoje odgovore. Jer, pretpostavljam da su oni bili ozbiljni u svom poduhvatu. Tražimo samo razjašnjenja, kako bi znali kako da tumačimo odredbe tog protokola,” rekao je Lajčak.   

“Vidim novu razina angažiranosti od strane političkih čelnika, a to je svakako pozitivno i ohrabrujuće. Uvijek je na političkim čelnicima da pronađu rješenje i postignu kompromis. Bila bi velika šteta da stanu na pola puta. Sada je trenutak da svi iza sebe ostave negativnu retoriku te da se uključe u konstruktivan politički dijalog s ciljem iznalaženja rješenja, koje je bliže nego što se činilo prije samo nekoliko dana,” zaključio je visoki predstavnik.

Odgovarajući na pitanja novinara, Lajčak je promjene koje je do sada predložila SDA ocijenio prihvatljivim s gledišta tri europska principa. Naglasio je da one ne izlaze iz okvira Lajčakova prijedloga, ali trebaju biti prihvaćene od svih političkih partnera.

Što se stranaka tiče, predsjednik SDA Sulejman Tihić u ponedjeljak je ponovio da je ova stranka SDA spremna prihvatiti Protokol OHR-a, ukoliko se u konačnom tekstu osiguraju izmjene usvojene na sjednici stranačkog predsjedništva u četvrtak. Inače, ova stranka je Dodikov i Silajdžićev protkol nazvala sramnim.

Policijske nadležnosti entiteta i kantona su betonirane Dodikovim i Silajdžićevim protokolom, kao i etničko-entitetskim glasanjem, smatraju u SDA. Kako drugačije objasniti potez pristanka na ovakav protokol istaknutog borca protiv etničkog glasanja Harisa Silajdžića, kaže se u saopćenju, nego kao odbranu vlastite fotelje.

”Policijske snage u BiH su ravnomjerno raspoređene u skladu sa posljednjim popisom stanovništva”, stoji u protokolu Dodika i Silajdžić, a SDA i SDP se zalažu da to bude jasno naglašen popis iz 1991. godine, kako je inače predviđeno u Protokolu OHR-a. Ovakvo rješenje u SDA, čije predsjedništvo danas  ponovo zasjeda u Fojnici, nazivaju vrhuncem beščašća.

Na osnovna i jednostavna pitanja zašto ostaje policija RS-a, zašto je izostavljena Srebrenica kao posebna lokalna policijska oblast, kako to da je bolji okvirni od jedinstvenog budžeta za financiranje policije, zašto je napustio popunu policije u skladu s popisom stanovništva iz 1991.godine, Silajdžić ne nudi odgovore, kaže se u jučerašnjem saopćenju SDP -a.

Dopredsjednik SBiH Beriz Belkić nije htio govoriti o pojašnjenjima koje je ova stranka poslala OHR-u. Kako saznajemo u SNSD-u, posljednja runda pregovora je otišla u vjetar. Dodik se navodno nije mnogo obazirao na sedam pitanja koja je uputio OHR.

Saznajemo da je jedno od pitanja bilo i pojašnjavanje definicije konsolidiranog budžeta.

 

(Oslobodjenje)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.