Otvoreno veličanje ustaštva u Mostaru


U prisustvu više od 20 hiljada njegovih fanova iz Hercegovine, srednje i zapadne Bosne, Dalmacije i drugih dijelova naše zemlje i susjedne Hrvatske, 27. septembra na stadionu Pod Bijelim brijegom održan koncert kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona. Pred početak koncerta pojavila se špekulacija da će on biti odgođen, ali to je ubrzo demantirano nakon što je Thompson izašao na binu.

Ovo će biti večeras, kako sam i najavljivao, jedan veličanstven koncert. Budimo ponosni i veličanstveni večeras. Nećemo se ni osvrtati na one ljude koji drugačije misle – poručio je Thompson.

 

Dok je on to govorio iz hiljada grla čulo se “Muftija pederu!”. Ove uvrede bile su usmjerene mostarskom muftiji Seidu ef. Smajkiću, koji se zajedno sa predstavnicima Jevrejske zajednice, SUBNOR-a BiH, JOB-a i drugih organizacija i građana usprotivio Thompsonovom koncertu, nazivajući ga provokacijom.

Inače, kako se i očekivalo, Thompsonov koncert obilježilo je veličanje ustaštva, a duh neofašizma je lebdio nad Mostarom. Tako vidjeo zavidan broj mladih Thompsonovih fanova s ustaškim kapama, s majicama na kojima je slovo “U”, a dio njih nosio je transparente “Za dom spremni”.

Primijetili smo mlade koji su nosili majice s natpisima “Crna legija”, a tokom koncerta pozdravljali su i fašističkim pozdravima. Hiljade mladih je skandiralo i “Gazi, gazi baliju”, “Ubij, ubij Srbina”, “U boj u boj, za narod svoj”, te pjevalo “Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana”, “Zovi, samo zovi…” i drugo.

Na osnovu brojnih materijalnih dokaza do kojih je došao, Federalni MUP pokrenut će istragu o otvorenom veličanju fašizma i ustaštva tokom održavanja koncerta Marka Perkovića Thompsona na stadionu Pod Bijelim brijegom, 27. septembra ove godine, saznaje “Dnevni avaz”.

U slučaj će se uključiti Tužilaštvo BiH, koje će koordinirati daljnje poteze.

Istraga bi trebala obuhvatiti vinovnike veličanja ustaštva, kao i same organizatore Thompsonovog koncerta. Protiv njih bi tako uskoro mogli biti podneseni izvještaji nadležnom tužilaštvu zbog veličanja ustaštva, odnosno izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Policijski istražitelji FMUP-a napravili su zabilješku o spornim događanjima na koncertu, te prikupili dokaze o veličanju ustaštva na stadionu, poput foto i videosnimaka, a još uvijek rade na prikupljanju materijala, koji će vjerovatno biti proslijeđen nadležnim tužilaštvima na daljnje postupanje.

 

(Vijesnik.info / Avaz)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.