Ramazanski ders…

Nije niko tako tajanstveno divan i impresivan kao mjesec ramazan, i kada nabrzinu dođe i dok traje, iz dana u dan, od svakoga njegovog sabaha do akšama, i kada, onako opet nabrzinu, ode. I niko tako ne učini ljude usplahirenim i sretnim, blagim i dobrostivim.

Jeste, ovaj je mjesec odabran između ostalih, kao što je petak odabran između ostalih dana u nedjelji, i kao što su poslanici izabrani između ostalih ljudi, a poslanik Muhammed, s.a.v.s, između ostalih poslanika, i kao što je Kur”™an izabran između ostalih knjiga, i kao što je Mekka odabrana između ostalih gradova”¦

A sve što je Allah odabrao, krije milost i korist za ljude, mada mnogi to i ne osjećaju. Ramazan, uz to što nosi obavezu posta, donosi mnoštvo prilika da se “za malo zaradi puno”.

I zaista, kao što spomenu jedan učenjak, Allah, dž.š., učinio je neka mjesta i određena vremena posebnim, da budu prilika ljudima da zarade Njegovu milost, i to na lahak i brz način, sa najednostavnijim djelima”¦

Takav je ramazan, otvara svoje blagodati i najvećim pobožnjacima i iskrenim dobročiniteljima i hrabrim mudžahidima, kao i griješnicima ogrijezlima u grijehu, i onima izgubljenima u svijetu bez cilja, i onima koji o Allahu ništa ne znaju ni čuli nisu.

Zato tu priliku, ovaj odabrani mjesec, treba iskoristiti i znati kako da to bude što uspješnije.

Nema niko od nas, a da nije potreban oprosta Allahova od grijehova koje ne zna niko osim On, i od onih koje smo učinili pred drugima, a ne možemo ih ispraviti osim da nam ih Uzvišeni oprosti i očisti mrlje koje su ostavile na srcu.

Ali i od grijeha i pogreški koje smo učinili prema bićima koje volimo i do kojih nam je stalo.

Eto, ovaj je mjesec cijeli otvoren da se oprosta traži i da se s malim djelima postigne velika nagrada.

On je prilika za uspon, ali i za postojanost i čvrstinu. I on je izvor nečega što se ne može kupiti niti postići materijalnim stvarima ”“ izvor je istinske duševne sreće i zadovoljstva.

Koliko je ljudi a da ovaj osjećaj nikada nisu nosili u svojim grudima, a koliko ih je opet koji su ga postigli upravo u ovom mjesecu, s prvim danima posta u svome životu i s prvim namazom i ibadetom jedinom istinskom Gospodaru.

Dođi i ti koji si u životu izgubio svaku nadu, Gospodar te zove

Jer sve biva i nestaje, ali ostaje On, i Njegova nezimjerna milost koja zove da se dođe u njeno okrilje.

Dođi i ti koji si u životu izgubio svaku nadu, Gospodar te zove i raduje se tvome odzivu i pokajanju, dođi ti koji si od grijeha zaboravio sebe i ko si uopće, Uvišeni je neizmjerne milosti ostavio.

Ramazan je naravno mjesec u kojem se usteže od hrane i pića i spolnih odnosa u vremenu od nastupanja zore do zalaska Sunca, ali je istovremeno i ustezanje od zabranjenoga govora i rada i u toku i nakon vremena posta.

Pravi postač sva svoja djela čuva i usmjerava da budu pozitivna i hajr, znajući da je ovaj mjesec prilika za rad i dobročinstvo, a ne za lijenost i nevaljalost.

Kako da ružno govori, da laže ili ogovara, da nepravedan bude ili da se oholi, kada je on sada rob postač ponizni prema Gospodaru Koji ga je stvorio, Kome je njegov dah dok posti miliji od mirisa miska. Pa on je sada jači od svojih prohtjeva, on ih sad kontrolira.

Eto, radi Allaha je ostavio hranu i piće i tjelesne prohtjeve, i uspio je da bude jači, pa zašto da ne savlada i negativne prohtjeve i ružne navike.

I zašto da se ne posluži najboljim sredstvom ”“ iskrenošću i dovom Uzvišenom Allahu. Jer Allah dove čuje, On čuje naš zov kada Ga zovemo i molimo, pa makar i najtiši šapat bio.

Sve što molili, On čuje i On se odaziva. I kada Ga molimo dok postimo, i neposredno prije iftara, i kada se ustanemo da Ga u sitnim satima dozivamo, i dok klanjamo, i na sedždi.

Svaku On dovu čuje, i On iskrenom molitelju dove uslišava.

A u mjesecu ramazana prilika je mnogo više, jer ga je Allah, dž.š, učinio takvim da bude ugodan za ljude”¦

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.