Ramazanski ders…

Nije niko tako tajanstveno divan i impresivan kao mjesec ramazan, i kada nabrzinu dođe i dok traje, iz dana u dan, od svakoga njegovog sabaha do akšama, i kada, onako opet nabrzinu, ode. I niko tako ne učini ljude usplahirenim i sretnim, blagim i dobrostivim.

Jeste, ovaj je mjesec odabran između ostalih, kao što je petak odabran između ostalih dana u nedjelji, i kao što su poslanici izabrani između ostalih ljudi, a poslanik Muhammed, s.a.v.s, između ostalih poslanika, i kao što je Kur”™an izabran između ostalih knjiga, i kao što je Mekka odabrana između ostalih gradova”¦

A sve što je Allah odabrao, krije milost i korist za ljude, mada mnogi to i ne osjećaju. Ramazan, uz to što nosi obavezu posta, donosi mnoštvo prilika da se “za malo zaradi puno”.

I zaista, kao što spomenu jedan učenjak, Allah, dž.š., učinio je neka mjesta i određena vremena posebnim, da budu prilika ljudima da zarade Njegovu milost, i to na lahak i brz način, sa najednostavnijim djelima”¦

Takav je ramazan, otvara svoje blagodati i najvećim pobožnjacima i iskrenim dobročiniteljima i hrabrim mudžahidima, kao i griješnicima ogrijezlima u grijehu, i onima izgubljenima u svijetu bez cilja, i onima koji o Allahu ništa ne znaju ni čuli nisu.

Zato tu priliku, ovaj odabrani mjesec, treba iskoristiti i znati kako da to bude što uspješnije.

Nema niko od nas, a da nije potreban oprosta Allahova od grijehova koje ne zna niko osim On, i od onih koje smo učinili pred drugima, a ne možemo ih ispraviti osim da nam ih Uzvišeni oprosti i očisti mrlje koje su ostavile na srcu.

Ali i od grijeha i pogreški koje smo učinili prema bićima koje volimo i do kojih nam je stalo.

Eto, ovaj je mjesec cijeli otvoren da se oprosta traži i da se s malim djelima postigne velika nagrada.

On je prilika za uspon, ali i za postojanost i čvrstinu. I on je izvor nečega što se ne može kupiti niti postići materijalnim stvarima ”“ izvor je istinske duševne sreće i zadovoljstva.

Koliko je ljudi a da ovaj osjećaj nikada nisu nosili u svojim grudima, a koliko ih je opet koji su ga postigli upravo u ovom mjesecu, s prvim danima posta u svome životu i s prvim namazom i ibadetom jedinom istinskom Gospodaru.

Dođi i ti koji si u životu izgubio svaku nadu, Gospodar te zove

Jer sve biva i nestaje, ali ostaje On, i Njegova nezimjerna milost koja zove da se dođe u njeno okrilje.

Dođi i ti koji si u životu izgubio svaku nadu, Gospodar te zove i raduje se tvome odzivu i pokajanju, dođi ti koji si od grijeha zaboravio sebe i ko si uopće, Uvišeni je neizmjerne milosti ostavio.

Ramazan je naravno mjesec u kojem se usteže od hrane i pića i spolnih odnosa u vremenu od nastupanja zore do zalaska Sunca, ali je istovremeno i ustezanje od zabranjenoga govora i rada i u toku i nakon vremena posta.

Pravi postač sva svoja djela čuva i usmjerava da budu pozitivna i hajr, znajući da je ovaj mjesec prilika za rad i dobročinstvo, a ne za lijenost i nevaljalost.

Kako da ružno govori, da laže ili ogovara, da nepravedan bude ili da se oholi, kada je on sada rob postač ponizni prema Gospodaru Koji ga je stvorio, Kome je njegov dah dok posti miliji od mirisa miska. Pa on je sada jači od svojih prohtjeva, on ih sad kontrolira.

Eto, radi Allaha je ostavio hranu i piće i tjelesne prohtjeve, i uspio je da bude jači, pa zašto da ne savlada i negativne prohtjeve i ružne navike.

I zašto da se ne posluži najboljim sredstvom ”“ iskrenošću i dovom Uzvišenom Allahu. Jer Allah dove čuje, On čuje naš zov kada Ga zovemo i molimo, pa makar i najtiši šapat bio.

Sve što molili, On čuje i On se odaziva. I kada Ga molimo dok postimo, i neposredno prije iftara, i kada se ustanemo da Ga u sitnim satima dozivamo, i dok klanjamo, i na sedždi.

Svaku On dovu čuje, i On iskrenom molitelju dove uslišava.

A u mjesecu ramazana prilika je mnogo više, jer ga je Allah, dž.š, učinio takvim da bude ugodan za ljude”¦

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.