POSTANITE ČLAN ‘IZVORA’


Prema ocjeni svih učesnika, konferencija o ratnim zločinima, koju je Udruženje ”Izvor” organizovalo u Sanskom Mostu, 31. marta, bila je više nego uspješna.

Svi planirani panelisti su se odazvali pozivu i imali svoje prezentacije. U velikoj sali hotela Sanus tražilo se mjesto više. Oko 130 učesnika konferencije je sa velikom pažnjom ispratilo i zadnju sesiju Žrtve govore, što nije uobičajeno za konferencije jer obično poslijepodnevne sesije budu znatno manje posjećene.

Na prvoj sesiji koju je oblikovala Seida Karabašić govorili su veoma kompetentni ljudi iz pravosuđa.

U prvom dijelu sesije Matias Hellman, iz Sekretarijata Tribunala u Hagu, inače šef ureda u Sarajevu, govorio je o 11 predmeta u kojima je obrađen zločin u sanskoj dolini.

Tarik Abdulhak, šef odjela za sudsku upravu u Sudu BiH je u veoma dobrom PowerPoint prikazu predstavio najreprezentativniju domaću pravosudnu instituciju ”“ Sud Bosne i Hercegovine.

U drugom dijelu sesiji govorili su tužioci i to najvažnija tri tužioca za region Bosanske krajine.

Ovo je bila jedinstvena prilika da na jednom mjestu govore Džemila Begović, šef tima za sjeverozapadnu Bosnu u Tužilaštvu BiH, Branko Mitrović, šef odsjeka za ratne zločine u Okružnom tužilaštvu Banja Luka i Ornela Cerić Mrenica, šef odsjeka za ratne zločine u Kantonalnom tužilaštvu Bihać.

Ta sesija je izazvala i najveću raspravu na konferenciji, a simboličan značaj ima činjenica da su bošnjačke žrtve uputile riječi hvale banjalučkom tužiocu Mitroviću dok su kritiku uglavnom usmjerili na tužiteljicu iz Bihaća.

Sva tri tužioca su veoma efektno predstavili osnove probleme sa kojima se suočavaju u radu i svim učesnicima jasno ukazali na njihovo mjesto i značaj u procesuiranju ratnih zločina.

(Prijava ucesnika nacelnik Sanskog Mosta)

(Prijedorcani na konferenciji)

(Nataša Kandić u posjeti Å ejkovači)

Na popodnevnoj sesiji govorilo se o vansudskom utvrđivanju istine.

Nataša Kandić je prokomentarisala presudu Međunarodnog suda pravde i još jednom ukazala na činjenice koje potvrđuju učešće Srbije i Crne Gore u ratnim zločinima u BiH.

Dr. Nermin Sarajlić je ispred ICMP-a (Međunarodne komisije za nestale osobe) stručno i efektno pokazao metodologiju utvrđivanja identiteta za nestale osobe koje oni primjenjuju.

Mirsad Tokača je veći dio svoje prezentacije posvetio komentarisanju prijepodnevne sesije a manji dio i projektu ljudski gubici koje radi njegov Istraživačko-dokumentacioni centar.

Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava nas je iscrpno informisao o raznim inicijativama utvrđivanja istine putem komisija za istinu.

Jasminka Džumhur iz Ureda visokog komesara za ljudska prava UN-a je svoju prezentaciju posvetila našem ukupnom odnosu prema žrtvama, kroz ostvarivanje statusnih pitanja do reparacije.

Žrtve i preživjeli svjedoci su, prema tvrdnji tužioca, najvažniji (u nekim slučajevima i jedini) faktor u dokazivanju ratnih zločina. Njima smo posvetili treću sesiju na ovoj konferenciji.

Od petoro planiranih da govore na toj sesiji pojavila su se trojica.

Posebno je značajno bilo javno svjedočenje Vukašina Davidovića iz Sanskog Mosta, inače zarobljenog pripadnika VRS u ratu. To je bila prva prilika za Srbe iz Sanskog Mosta da javno govore o svom stradanju iz 1995. godine.

Konferencija koju je organizovao ”Izvor” je po tvrdnji većine učesnika najveći događaj u ovom dijelu BiH kada je u pitanju javno suočavanje sa posljedicama rata.

Teško da bi bilo kojoj organizaciji ili instituciji iz Sarajeva uspjelo okupiti ovoliki broj panelista i učesnika u malom gradiću poput Sanskog Mosta. ”Izvor” je ovom konferencijom pokazao da može da organizuje logistički veoma zahtjevne javne manifestacije.

Naša uloga u ovom dijelu države stoga postaje veoma značajna i odgovorna kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina.

Na nas se oslanjaju veoma ozbiljne institucije, kao što je Sud BiH, kantonalna i okružna tužilaštva u Bihaću i Banja Luci, državna agencija SIPA, Tribunal u Hagu, komisije i organizacije za traženje nestalih i brojne druge organizacije i institucije.

Mi im rado izlazimo u susret u okviru naše misije i kapaciteta. Naša misija je prikupljanje informacija o nestalim osobama, ostvarivanje prava porodica ubijenih i nestalih osoba te podrška procesuiranju ratnih zločina.

Udruženje ”Izvor” je otvoreno za sve nove aktiviste i članove. Naše aktivnosti namjeravamo pojačati a to automatski podrazumijeva i proširenje kapaciteta.

Sadašnji aktivisti ”Izvora” djeluju kao dobro uvježban tim. većina nevladinih organizacija djeluje kao društvo jednog lica gdje to jedno lice dominira i od njega zavisi sve.

U ”Izvoru” smo imali nedavno tihu rokadu na mjestu predsjednika udruženja.

Seida Karabašić je dva mandata bila predsjednica a sada ju je naslijedila Fatima Fazlić, nova predsjednica ”Izvora”, inače supruga nestale osobe.

Te smjene se dešavaju bez ikakvih potresa i dosadašnja predsjednica je nastavila obavljati svoje aktivnosti na isti način kao i do sada. U jedanaest godina postojanja ovo je već treća predsjednica u ”Izvoru”, izabrana od strane Skupštine udruženja.

Prva predsjednica je bila Munira Fazlić, koja sada živi u Čikagu, a ono što je karakteristično za novu predsjednicu ”Izvora” Fatimu Fazlić je da ona nije bila osnivač ”Izvora”.

Dakle, ”Izvor” ima svoju misiju koja je jedino bitna i svako se može u njemu dokazati, bez obzira na početak angažmana u organizaciji.

Trenutno je ”Izvor” zaokupljen pripremom za izdavanje trećeg izdanja knjige nestalih i ubijenih, a cijelo vrijeme se bavimo podrškom svjedocima i pravosuđu i ta aktivnost nam je postala rutina.

Podršku ”Izvoru” pružaju Međunarodna komisija za nestale osobe, Ambasada Kraljevine Norveške, misija OSCE-a u BiH i građani. Pošto ove godine obilježavamo petnaestu godišnjicu od tragedije koja je zadesila Prijedor i dolinu rijeke Sane ”Izvor” će maksimalno iskoristiti svoje kapacitete da se nevine žrtve ne zaborave a da se odgovorni za ratne zločine izvedu pred lice pravde.

Podrška građana će u tome biti više nego potrebna.

Iskoristite vaš dolazak u Prijedoru i posjetite kancelariju udruženja na adresi Zanatska bb (zanatski centar na Jerezi preko puta srednjoškolskog centra). Postanite član ”Izvora”.

Edin Ramulić

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.