POSTANITE ČLAN ‘IZVORA’


Prema ocjeni svih učesnika, konferencija o ratnim zločinima, koju je Udruženje ”Izvor” organizovalo u Sanskom Mostu, 31. marta, bila je više nego uspješna.

Svi planirani panelisti su se odazvali pozivu i imali svoje prezentacije. U velikoj sali hotela Sanus tražilo se mjesto više. Oko 130 učesnika konferencije je sa velikom pažnjom ispratilo i zadnju sesiju Žrtve govore, što nije uobičajeno za konferencije jer obično poslijepodnevne sesije budu znatno manje posjećene.

Na prvoj sesiji koju je oblikovala Seida Karabašić govorili su veoma kompetentni ljudi iz pravosuđa.

U prvom dijelu sesije Matias Hellman, iz Sekretarijata Tribunala u Hagu, inače šef ureda u Sarajevu, govorio je o 11 predmeta u kojima je obrađen zločin u sanskoj dolini.

Tarik Abdulhak, šef odjela za sudsku upravu u Sudu BiH je u veoma dobrom PowerPoint prikazu predstavio najreprezentativniju domaću pravosudnu instituciju ”“ Sud Bosne i Hercegovine.

U drugom dijelu sesiji govorili su tužioci i to najvažnija tri tužioca za region Bosanske krajine.

Ovo je bila jedinstvena prilika da na jednom mjestu govore Džemila Begović, šef tima za sjeverozapadnu Bosnu u Tužilaštvu BiH, Branko Mitrović, šef odsjeka za ratne zločine u Okružnom tužilaštvu Banja Luka i Ornela Cerić Mrenica, šef odsjeka za ratne zločine u Kantonalnom tužilaštvu Bihać.

Ta sesija je izazvala i najveću raspravu na konferenciji, a simboličan značaj ima činjenica da su bošnjačke žrtve uputile riječi hvale banjalučkom tužiocu Mitroviću dok su kritiku uglavnom usmjerili na tužiteljicu iz Bihaća.

Sva tri tužioca su veoma efektno predstavili osnove probleme sa kojima se suočavaju u radu i svim učesnicima jasno ukazali na njihovo mjesto i značaj u procesuiranju ratnih zločina.

(Prijava ucesnika nacelnik Sanskog Mosta)

(Prijedorcani na konferenciji)

(Nataša Kandić u posjeti Å ejkovači)

Na popodnevnoj sesiji govorilo se o vansudskom utvrđivanju istine.

Nataša Kandić je prokomentarisala presudu Međunarodnog suda pravde i još jednom ukazala na činjenice koje potvrđuju učešće Srbije i Crne Gore u ratnim zločinima u BiH.

Dr. Nermin Sarajlić je ispred ICMP-a (Međunarodne komisije za nestale osobe) stručno i efektno pokazao metodologiju utvrđivanja identiteta za nestale osobe koje oni primjenjuju.

Mirsad Tokača je veći dio svoje prezentacije posvetio komentarisanju prijepodnevne sesije a manji dio i projektu ljudski gubici koje radi njegov Istraživačko-dokumentacioni centar.

Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava nas je iscrpno informisao o raznim inicijativama utvrđivanja istine putem komisija za istinu.

Jasminka Džumhur iz Ureda visokog komesara za ljudska prava UN-a je svoju prezentaciju posvetila našem ukupnom odnosu prema žrtvama, kroz ostvarivanje statusnih pitanja do reparacije.

Žrtve i preživjeli svjedoci su, prema tvrdnji tužioca, najvažniji (u nekim slučajevima i jedini) faktor u dokazivanju ratnih zločina. Njima smo posvetili treću sesiju na ovoj konferenciji.

Od petoro planiranih da govore na toj sesiji pojavila su se trojica.

Posebno je značajno bilo javno svjedočenje Vukašina Davidovića iz Sanskog Mosta, inače zarobljenog pripadnika VRS u ratu. To je bila prva prilika za Srbe iz Sanskog Mosta da javno govore o svom stradanju iz 1995. godine.

Konferencija koju je organizovao ”Izvor” je po tvrdnji većine učesnika najveći događaj u ovom dijelu BiH kada je u pitanju javno suočavanje sa posljedicama rata.

Teško da bi bilo kojoj organizaciji ili instituciji iz Sarajeva uspjelo okupiti ovoliki broj panelista i učesnika u malom gradiću poput Sanskog Mosta. ”Izvor” je ovom konferencijom pokazao da može da organizuje logistički veoma zahtjevne javne manifestacije.

Naša uloga u ovom dijelu države stoga postaje veoma značajna i odgovorna kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina.

Na nas se oslanjaju veoma ozbiljne institucije, kao što je Sud BiH, kantonalna i okružna tužilaštva u Bihaću i Banja Luci, državna agencija SIPA, Tribunal u Hagu, komisije i organizacije za traženje nestalih i brojne druge organizacije i institucije.

Mi im rado izlazimo u susret u okviru naše misije i kapaciteta. Naša misija je prikupljanje informacija o nestalim osobama, ostvarivanje prava porodica ubijenih i nestalih osoba te podrška procesuiranju ratnih zločina.

Udruženje ”Izvor” je otvoreno za sve nove aktiviste i članove. Naše aktivnosti namjeravamo pojačati a to automatski podrazumijeva i proširenje kapaciteta.

Sadašnji aktivisti ”Izvora” djeluju kao dobro uvježban tim. većina nevladinih organizacija djeluje kao društvo jednog lica gdje to jedno lice dominira i od njega zavisi sve.

U ”Izvoru” smo imali nedavno tihu rokadu na mjestu predsjednika udruženja.

Seida Karabašić je dva mandata bila predsjednica a sada ju je naslijedila Fatima Fazlić, nova predsjednica ”Izvora”, inače supruga nestale osobe.

Te smjene se dešavaju bez ikakvih potresa i dosadašnja predsjednica je nastavila obavljati svoje aktivnosti na isti način kao i do sada. U jedanaest godina postojanja ovo je već treća predsjednica u ”Izvoru”, izabrana od strane Skupštine udruženja.

Prva predsjednica je bila Munira Fazlić, koja sada živi u Čikagu, a ono što je karakteristično za novu predsjednicu ”Izvora” Fatimu Fazlić je da ona nije bila osnivač ”Izvora”.

Dakle, ”Izvor” ima svoju misiju koja je jedino bitna i svako se može u njemu dokazati, bez obzira na početak angažmana u organizaciji.

Trenutno je ”Izvor” zaokupljen pripremom za izdavanje trećeg izdanja knjige nestalih i ubijenih, a cijelo vrijeme se bavimo podrškom svjedocima i pravosuđu i ta aktivnost nam je postala rutina.

Podršku ”Izvoru” pružaju Međunarodna komisija za nestale osobe, Ambasada Kraljevine Norveške, misija OSCE-a u BiH i građani. Pošto ove godine obilježavamo petnaestu godišnjicu od tragedije koja je zadesila Prijedor i dolinu rijeke Sane ”Izvor” će maksimalno iskoristiti svoje kapacitete da se nevine žrtve ne zaborave a da se odgovorni za ratne zločine izvedu pred lice pravde.

Podrška građana će u tome biti više nego potrebna.

Iskoristite vaš dolazak u Prijedoru i posjetite kancelariju udruženja na adresi Zanatska bb (zanatski centar na Jerezi preko puta srednjoškolskog centra). Postanite član ”Izvora”.

Edin Ramulić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.