Nakon 11 godina od završetka rata


"Problemi zajedničkog življenja u BiH" bila je tema današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu. Kako je ocijenio predsjednik Asocijacije dr. Hidajet Repovac,
iako je prošlo 11 godina od završetka rata, mnogi problemi u BiH stoje u mjestu i praktično se ne rješavaju.

– Političari rješavaju probleme konstituiranja vlasti, ali ne rješavaju goruće društvene probleme koji se tiču našeg opstanka i kulture življenja – ocijenio je dr. Repovac.

To je, smatra on, i bilo očekivano, ali naglašava da se nije očekivalo da će BiH umjesto postepenog kretanja ka Europi u stvari dobiti retrogradne procese, odnosno da se stvara ambijent koji sve manje liči na zajednički život.

– Ovdje neće biti zajedničkog života ako se ne napravi društveni i politički konsenzus i ako ne dođe do približavanja interesa, ocijenio je dr. Repovac, naglašavajući da nije potrebno tražiti one točke u kojima se ne slažemo politički, duhovno i ekonomski, već one stvari u kojima se slažemo.

Samo tako BiH ima šansu da bude demokratski orijentirana zemlja koja ima šansu da za pet-šest godina uđe u Euvropu.

Jedan od uvodničara, doc. dr. Senadin Lavić je kazao da ne pristaje na nacionalnu separaciju u BiH, nego da je smatra anticivilizacijskim činom poticanim iz Zagreba i Beograda.

Današnje vrijeme je određeno potpunim uplivom politike koja se razasula u sve dijelove društvenog djelovanja, a tu se ustvari radi o etno-nacionalnom politikantstvu, kazao je Lavić.

Na današnjoj sesiji je grupa članova Kruga 99 postavila pitanje potrebe da se razmatraju odlasci iz Sarajeva kao što je slučaj s Dragoljubom Stojanovom, zatim problem vehabija te odluka Vlade RS da prekine odnose s BHT1.

Dr. Repovac je najavio da će se o tim temama raspravljati, dok je o problemu vehabija već bila planirana sesija, ali je otkazana u posljednji čas zbog obaveza kompetentnih osoba koje su trebale biti uvodničari.

(Fena)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.