Takis Michas: Grčki plaćenici u Srebrenici


Ni 11 godina poslije najvećeg masakra u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata Srebrenica ne prestaje da uzburkava duhove. I u Grčkoj je izbila otvorena diskusija o učešću grčkih plaćenika i dobrovoljaca u tome zločinu.

Rijetko je ko spreman da o tome govori. Progovorio je međutim publicist Takis Michas u knjizi pod nazivom "Grčka i Miloševićeva Srbija", u kojoj se govori o grčkim dobrovoljcima koji su se borili na strani bosanskih Srba, javlja Radio Deutsche Welle. "Postojala je cijela garda, ukupno stotinu dobrovoljaca. Samo su dvojica ili trojica bila profesionalni plaćenici. Većina su bili momci sa sela koji su vjerovali da se bore za svoju vjeru, svoju domovinu ili protiv zajedničkog neprijatelja. Pojasnimo to ovako: tada je Grčka i inače podržavala Srbiju i ta grupa je bila najekstremniji primjer takve jedne podrške", piše grčki publicist Michas.

On ne krije da je grčka vlada tadašnjem srbijanskom vrhu i srpskim vođama na čelu sa Slobodanom Miloševićem proslijedila tajne informacije i planove o zračnim napadima NATO saveza.

O tome kakve dokaze on za to ima, Takis Michas kaže: "Mislim da sam predočio opsežan dokazni materijal u svojoj knjizi. Niko se nije usprotivio ni proturječio mojoj rekonstrukciji događaja iz 1995. Knjiga je prvobitno napisana na engleskom a tek poslije i na grčkom. Predstavila su je tri uvažena grčka političara, bivši ministar odbrane socijalist Arsenis, sadašnji ministar za odgoj Yannakou, kao i bivši ministar Andrianopulus."

Andreas Andrianopulus je pojam u grčkom političkom miljeu. Harvardski student, nekada liberalni ministar industrije, danas nezavisni poslanik u grčkom parlamentu, 2005. godine on je bio jedini grčki političar koji je zahtijevao da se istraži slučaj Srebrenice i učešća grčkih dobrovoljaca u pokolju.

"Tada sam proslijedio jedan upit vladi. Ministar pravosuđa Papaligouras zatražio je odmah istragu slučaja, to moram reći. Dakle, ja sam dobio poziv da dam izjavu. Stavio sam državnom tužiocu dokazni materijal i novinske izvještaje koji govore o učešću grčkih dobrovoljaca u ratu u Bosni. Dao sam mu i imena svjedoka. Neki od njih dobili su čak i poziv suda. Šta se potom desilo, ne znam. Pretpostavljam da je to bilo sve i da se više ništa nije dešavalo", kazao je Andreas Andrianopoulus.

Andrinopulus je, osvrćući se na tadašnje događaje, govorio o apsurdnom prosrpskom izvještavanju grčkih medija i novinara o ratu u BiH. On je na to stalno ukazivao, što mu je donijelo niz neprijatelja u Atini. Ali on je uvijek zno da će jednoga dana istina izaći na svjetlo dana.

"Tada sam govorio: vidjet ćete, jednoga dana će se Srbi aranžirati sa Amerikancima, a jedino će Grci ostati pri svom antiameričkom stavu. I to je tako i bilo nakon svrgavanja Miloševića", dodaje on.

U nedavno provedenoj anketi priključenje Srbije Evropskoj uniji podržalo je 75 posto a Hrvatske 72 posto grčkih građana.

"Za Grke nikada nije postojala slika Srbije protiv Hrvatske. Gajila se potpuno druga predodžba. Srbi su predstavljani kao mala nacija koja se suprotstavila velikim silama i koja se na Balkanu bori protiv imperijalizma, katolicizma i navodnog islamskog fundamentalizma. Pri tome nikada nisam shvatio zbog čega se Srbija i Srbi predstavljaju kao mala nacija", zaključuje grčki publicist Takis Michas.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.