Nakon 11 godina od završetka rata


"Problemi zajedničkog življenja u BiH" bila je tema današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu. Kako je ocijenio predsjednik Asocijacije dr. Hidajet Repovac,
iako je prošlo 11 godina od završetka rata, mnogi problemi u BiH stoje u mjestu i praktično se ne rješavaju.

– Političari rješavaju probleme konstituiranja vlasti, ali ne rješavaju goruće društvene probleme koji se tiču našeg opstanka i kulture življenja – ocijenio je dr. Repovac.

To je, smatra on, i bilo očekivano, ali naglašava da se nije očekivalo da će BiH umjesto postepenog kretanja ka Europi u stvari dobiti retrogradne procese, odnosno da se stvara ambijent koji sve manje liči na zajednički život.

– Ovdje neće biti zajedničkog života ako se ne napravi društveni i politički konsenzus i ako ne dođe do približavanja interesa, ocijenio je dr. Repovac, naglašavajući da nije potrebno tražiti one točke u kojima se ne slažemo politički, duhovno i ekonomski, već one stvari u kojima se slažemo.

Samo tako BiH ima šansu da bude demokratski orijentirana zemlja koja ima šansu da za pet-šest godina uđe u Euvropu.

Jedan od uvodničara, doc. dr. Senadin Lavić je kazao da ne pristaje na nacionalnu separaciju u BiH, nego da je smatra anticivilizacijskim činom poticanim iz Zagreba i Beograda.

Današnje vrijeme je određeno potpunim uplivom politike koja se razasula u sve dijelove društvenog djelovanja, a tu se ustvari radi o etno-nacionalnom politikantstvu, kazao je Lavić.

Na današnjoj sesiji je grupa članova Kruga 99 postavila pitanje potrebe da se razmatraju odlasci iz Sarajeva kao što je slučaj s Dragoljubom Stojanovom, zatim problem vehabija te odluka Vlade RS da prekine odnose s BHT1.

Dr. Repovac je najavio da će se o tim temama raspravljati, dok je o problemu vehabija već bila planirana sesija, ali je otkazana u posljednji čas zbog obaveza kompetentnih osoba koje su trebale biti uvodničari.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.