Zvanično objavljen tender za prodaju “Telekoma RS-a”

Zvanično objavljen tender za prodaju “Telekoma RS-a”


Međunarodni tender za prodaju 65 posto državnog kapitala “Telekoma Srpske” danas je zvanično otvoren, potvrdila je za FENU Ljubica Milanović pomoćnik direktora Direkcije RS-a za privatizaciju, restruktuiranje i prodaju.

Javni poziv, koji je objavljen u “Fajnenšel tajmsu”, “Nezavisnim novinama”, a bit će i na internet stranici Direkcije RS-a za privatizaciju, ostaje otvoren do 4. oktobra do 15.00 sati, do kada će se moći predati ponude. U pozivu koji je raspisala Direkcija RS-a za privatizaciju navodi se da će pravo učešća na tenderu moći da ostvare one kompanije koje imaju najmanje 800.000 pretplatnika u fiksnoj telefoniji, odnosno 1,5 miliona u mobilnoj, te su u poslovnoj 2005. godini ostvarile godišnji ukupan prihod od najmanje 500 miliona eura.

Učesnici tendera dužni su da poštuju kolektivni ugovor potpisan između preduzeća i Sindikata “Telekoma Srpske” i to najmanje pet godina nakon zatvaranja tendera.

Potencijalni kupac dužan je da zadrži pretežnu djelatnost preduzeća, trajno zadrži sjedište kompanije u Banjoj Luci, te da u prvoj godini investira u razvoj najmanje 50 miliona eura. Pored toga, novi vlasnik se obavezuje da poštuje ugovor između Vlade RS-a i preduzeća o neotuđivom pravu Vlade RS-a na korištenje telekomunikacione infrastrukture preduzeća.

Obaveza kupca je da na skupštini akcionara “Telekoma Srpske”, glasa za odluku o raspodjeli dobiti za poslovnu 2006. godinu, na način da se cjelokupna dobit, nakon izdvajanja u zakonske rezerve, raspodjeli akcionarima na ime dividende, te da dio dividende koji pripada vlasniku kapitala koji je predmet prodaje na tenderu, a koji se odnosi na period od dana zatvaranja, isplati Vladi Republike Srpske.
U pozivu se ne navodi koja je minimalna cijena koju će budući vlasnik morati da plati za 65 posto državnog kapitala u “Telekomu Srpske”.

Premijer RS-a Milorad Dodik i resorni ministri ranije su u izjavama naglasili da se neće razmatrati ponude niže od 400 miliona eura.

Uluge “Telekoma Srpske” trenutno koristi preko 347 hiljada pretplatnika u fiksnoj i oko 572 hiljade u mobilnoj, a preko “Teol” provajdera ima preko 22 hiljade korisnika.

Ovo preduzeće u prošloj godini ostvarilo je dobit od 80,4 miliona KM.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.