Liban kao Sarajevo: Svijet gleda i ne poduzima… ništa!

Liban kao Sarajevo: Svijet gleda i ne poduzima… ništa!


Začuđujuće je to što svijet i dalje radije posmatra nego što se usuđuje nešto poduzeti dvije sedmice nakon izbijanja krize u Libanu, ocjenjuje u četvrtak “The Guardian” u redakcijskom komentaru.

List podsjeća na, kako navodi, međunarodnu sramotu 90-tih godina kada je cijela Evropa gledala kako se napada civilno stanovništvo u Sarajevu sa okolnih brda, kao i na neuspjeh Ujedinjenih naroda da spriječe genocid u Ruandi. Evropske vlade, zaključuje “Guardian”, ne reaguju ni u slučaju Libana.

 

Rimska konferencija očekivano se završila neuspjehom, jer su Sjedinjene Države, uz podršku još jedino Britanaca, blokirale zajedničko saopćenje kojim bi se zatražilo trenutno primirje. Amerika je tim potezom samo još više navukla neprijateljstvo arapskog svijeta, piše “Guardian”, dok je Britanija na njenu sramotu dio toga.

List u redakcijskom komentaru predlaže američkoj državnoj tajnici Condoleezzi Rice da otkaže put u Maleziju i vrati se na Bliski istok gdje bi trebalo da izvrši pritisak u korist prekida vatre.

Britanskoj šefici diplomatije Margaret Beckett “Guardian” savjetuje da odgodi odmor u Evropi i otputuje u Teheran gdje postoji britanska ambasada i gdje je njen prethodnik Jack Straw bio čest gost, a Iran i Sirija važan su faktor u ovoj bliskoistočnoj krizi.

“Guardian” zaključuje da Britanija ne bi smjela biti dio budalaštine novoga izraelskog premijera Ehuda Olmerta, koji pokušava utvrditi politički kredibilitet tako što će dokazati da je čvrst isto koliko i Ariel Sharon.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.