Beograd — Javnost bivše SFRJ treba da zna za nepobitno utvrđene činjenice na suđenjima u Haškom tribunalu, poručeno sa skupa u Beogradu.

U suprotnom bi istina i glas žrtava ostali samo u sudnici, rečeno je u Beogradu na konferenciji “Prijedor 1992: Van osnovane sumnje”. Saznanje o zločinima, suočavanje sa odgovornošću i priznanje patnji žrtava, uslovi su da se takva strašna dela više ne ponove, rekla je šefica odeljenja OEBS-a za vladavinu zakona i ljudska prava Rut van Rijn.

Skup u Sava centru počeo je minutom ćutanja kako bi se odala pošta žrtvama u Prijedoru i okolnim mestima. Portparolka Haškog tribunala Aleksandra Milenov rekla je da je taj sud van svake osnovane sumnje ustanovio da zločini u Prijedoru nisu bili slučajni događaji, kao tužna posledica rata, već da su bili deo osmišljene kampanje zločina kako bi se Muslimani isterali iz Prijedora 1992. godine.

U osvrtu na snimak zatočenika iz logora “Omarska”, koji je u srpskoj javnosti često osporavan, ona je rekla da je svet upravo putem tog snimka saznao za užasne zločine u tom delu BiH. Dodala je da u više sudskih postupaka dokazana njegova autentičnost, tako da je snimak uvršćen i u dokazni materijal. Zahvalivši potpredsednici vlade Srbije Ivani Dulić-Marković na učešću, Milenova je rekla da je krajnje vreme da srpska vlada stane odlučno na stranu žrtve i na stranu pravde. “Srbija ne može da promeni prošlost, ali može da promeni svoj stav prema prošlosti. Time će pokazati svetu svoju moralnu jačinu”, dodala je portparolka Tribunala.

Ivana Dulić-Marković je rekla da je na skup došla kako bi podržala praksu poštovanja sudskih odluka i žrtava. Pozivajući se na teze koje je nemački filozof Karl Jaspers izneo u knjizi “Pitanje krivice”, ona je rekla da moralni propusti čine osnovu iz koje se rađaju politicka krivica i zločin.

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je da među političkim elitama i u institucijama u Srbiji ne postoji svest da svaka nova vlast mora da preuzme odgovornost za nedela prethodne, bez obzira što se svi zločini pripisuju ranijem režimu Slobodna Miloševića. Na taj način, dodala je, stvaraju se instrumenti kojima se nova vlast odnosi prema prošlosti, pre svega zbog vladavine prava i davanja garancija da se zločini prethodne vlasti neće ponoviti.

Kandićeva je posebno istakla da je bivša JNA odigrala značajnu ulogu u etničkom čišćenju opštine Prijedor i da se na primeru tog grada videlo da je vojska bila u funkciji politike iz Srbije. “Hoću da verujem da će doći to vreme ozbiljnog preispitivanja, kada će bosanski Srbi shvatiti da sve što je došlo, sve što je prihvaćeno u Bosni od strane bosanskih Srba, jeste došlo iz Srbije”, rekla je Nataša Kandić.

Na jednodnevnoj konferenciji, koju organizuje Fond za humanitarno pravo, biće predstavljeni nalazi istražitelja i sudske odluke Tribunala, a predviđeno je da se učesnicima obrate i žrtve.

Za zločine u opštini Prijedor i logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, Haški tribunal je optužio 30 osoba, od kojih je desetak, među kojima su visoki zvaničnici te opštine i Republike Srpske, pravosnažno osuđeno na višegodišnje kazne zatvora.

Prenosi B92

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.