Krv palestinske djece na dan Mundijala


Nermin Bise piše:

Dok su oči skoro čitavog svijeta u petak bile uprte prema početku Svjetskog prvenstva u fudbalu, skoro neprimjetno i bez ijedne javno izrečene kritike, stigla je tragična vijest iz Palestine.

Na tamošnjoj plaži, projektilima ispaljenim iz izraelskih vojnih helikoptera ubijeno je deset Palestinaca. Tri žrtve među njima bili su majka i njeno dvoje djece, od kojih je jedno imalo dvije i po godine, a drugo 18 mjeseci. Među teško ranjenim bilo je još palestinske djece, koja su sa svojim roditeljima tog sunčanog petka samo htjeli provesti dan na obali mora, kao što su valjda milioni druge djece, u isto vrijeme sa svojim roditeljima negdje na drugoj piješčanoj obali i na drugom meridijanu uživali u svojoj dječijoj radosti.

Da se kojim slučajem ovaj zastrašujući zločin desio bilo gdje drugo, i da je kojim slučajem takav napad bio protumačen kao udar na interes velikih imeprija – Amerike, Izraela ili Britanije, vjerovatno bi kasnila i sama ceremonija otvaranja Svjetskog prvenstva u Njemačkoj.

Da ne bi došlo do zabune. Bez namjere da se priziva odmazda (gluho i daleko bilo) ili da se hipotetički postavi pitanje šta bi bilo da je bilo, ovakvi teroristički činovi, potvrđeno je bezbroj puta, za posljedicu imaju istovjetne, ako ne i teže odgovore. I to se već desetljećima dešava na trusnom palestinskom tlu.

Logično je i da svaki prezir i osudu zaslužuju potezi bombaša samoubica koji su nebrojeno puta do sada na tom području sijali smrt među Izraelcima. Retorika po kojoj na teror treba odgovara terorom već odavno je bliskoistočna svakodnevnica. Problem je, međutim, u tome što se kroz jednu prizmu gleda na ubilačke i monstruozne činove Izraelaca, i na očajničke samoubilačke i ubilačke odgovore Palestinaca.

Klasična zamjena teza. Takva je slika davno uramljena. Vještom medijskom prevarom stvorena je slika prema kojoj je svako zlo došlo od Palestinaca, Iračana, Afganistanaca, Iranaca. Na osnovu tako konsrtuisanih i friziranih informacija formira se svijest i mišljenje. Zauzima se stav i odlučuje se rigorozno kažnjavati ”raznorazne osovine zla”. Po toj logici, zlo nije to što se svakim danom otkrivaju dugo čuvane tajne o strašnim ubistvima civila u Iraku i Afganistanu, koja su počinili američki vojnici. Ili raketiranje izraelske armije po palestinskoj djeci. To nije zlo. To je adekvatan odgovor na teror.

Tako je formirana svijest po kojoj se treba vjerovati imperijalističkim medijima, a ne svojim očima. I razumu.

Zbog zločinačkog napada izraelskih vojnika tog petka i krvi one palestinske djece, sav onaj glamur i spektakl priređen u Njemačkoj u čast fudbala, bio je tako jadan, bijedan i normalnom čovjeku, naprosto, neshvatljiv.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.