Krv palestinske djece na dan Mundijala


Nermin Bise piše:

Dok su oči skoro čitavog svijeta u petak bile uprte prema početku Svjetskog prvenstva u fudbalu, skoro neprimjetno i bez ijedne javno izrečene kritike, stigla je tragična vijest iz Palestine.

Na tamošnjoj plaži, projektilima ispaljenim iz izraelskih vojnih helikoptera ubijeno je deset Palestinaca. Tri žrtve među njima bili su majka i njeno dvoje djece, od kojih je jedno imalo dvije i po godine, a drugo 18 mjeseci. Među teško ranjenim bilo je još palestinske djece, koja su sa svojim roditeljima tog sunčanog petka samo htjeli provesti dan na obali mora, kao što su valjda milioni druge djece, u isto vrijeme sa svojim roditeljima negdje na drugoj piješčanoj obali i na drugom meridijanu uživali u svojoj dječijoj radosti.

Da se kojim slučajem ovaj zastrašujući zločin desio bilo gdje drugo, i da je kojim slučajem takav napad bio protumačen kao udar na interes velikih imeprija – Amerike, Izraela ili Britanije, vjerovatno bi kasnila i sama ceremonija otvaranja Svjetskog prvenstva u Njemačkoj.

Da ne bi došlo do zabune. Bez namjere da se priziva odmazda (gluho i daleko bilo) ili da se hipotetički postavi pitanje šta bi bilo da je bilo, ovakvi teroristički činovi, potvrđeno je bezbroj puta, za posljedicu imaju istovjetne, ako ne i teže odgovore. I to se već desetljećima dešava na trusnom palestinskom tlu.

Logično je i da svaki prezir i osudu zaslužuju potezi bombaša samoubica koji su nebrojeno puta do sada na tom području sijali smrt među Izraelcima. Retorika po kojoj na teror treba odgovara terorom već odavno je bliskoistočna svakodnevnica. Problem je, međutim, u tome što se kroz jednu prizmu gleda na ubilačke i monstruozne činove Izraelaca, i na očajničke samoubilačke i ubilačke odgovore Palestinaca.

Klasična zamjena teza. Takva je slika davno uramljena. Vještom medijskom prevarom stvorena je slika prema kojoj je svako zlo došlo od Palestinaca, Iračana, Afganistanaca, Iranaca. Na osnovu tako konsrtuisanih i friziranih informacija formira se svijest i mišljenje. Zauzima se stav i odlučuje se rigorozno kažnjavati ”raznorazne osovine zla”. Po toj logici, zlo nije to što se svakim danom otkrivaju dugo čuvane tajne o strašnim ubistvima civila u Iraku i Afganistanu, koja su počinili američki vojnici. Ili raketiranje izraelske armije po palestinskoj djeci. To nije zlo. To je adekvatan odgovor na teror.

Tako je formirana svijest po kojoj se treba vjerovati imperijalističkim medijima, a ne svojim očima. I razumu.

Zbog zločinačkog napada izraelskih vojnika tog petka i krvi one palestinske djece, sav onaj glamur i spektakl priređen u Njemačkoj u čast fudbala, bio je tako jadan, bijedan i normalnom čovjeku, naprosto, neshvatljiv.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.